Završni ispit iz Škole bosanskog jezika i Mekteba

Održana svečana manifestacija povodom završetka Škole bosanskog jezika i Mekteba u Bošnjačkom islamskom centru Hamilton

U nedelju 15 juna 2014. godine u Bošnjačkom islamskom centru Hamilton priređena je svečanost povodom uspješnog završetka Škole bosanskog jezika i Mekteba za školsku 2013 – 2014. godinu. Manifestacija je održana pod motom – Čuvaj rode svoju vjeru i svoj jezik iznad svega. Naš jezik i naša vjera su naš moral.

Više od 500 bošnjačke djece je prošlo kroz mekteb i školu i tako naučilo osnovne pojmove o sebi, svojoj vjeri, svojoj naciji, svome porijeklu, svojoj matičnoj državi i što je najvažnije svome maternjem jeziku. Bosanska škola i mekteb su počeli sa radom odmah poslije osnivanja Bošnjačkog islamskog centra Hamilton, 2000. godine, kada, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, i genocida nad Bošnjacima nekoliko hiljada ljudi svoje utočiste nalaze u Hamiltonu i njegovoj okolini. Od 2004. godine bosanski jezik je priznat kao World heritage language i kao ravnopravan predmet u izbornoj dopunskoj nastavi u Kanadi. Zasluga je to Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Ove godine je četrdesetpet mladih Bošnjaka i Bošnjakinja je zasluženo dobilo diplome o završenoj školi i mektebu. Četrdesetpet mladih Bošnjaka i Bošnjakinja završavajući još jednu školsku godinu obogačeni su sa znanjem svoje vjere, jezika, historije, kulture i tradicije. Kao takvi postaju najbolji ambasadori islamske, bošnjačke i bosanskohercegovačke tradicije u Kanadskom Kulturnom mozaiku, čuvajući svoju vjeru i naciju i prihvatajući najbolje tradicije kanadskog društva, koje su u skladu sa islamskom i bošnjačkom tradicijom.

U kratkim obračanjima djeci i roditeljima imam Ismail ef. Fetić i profesor Emir Ramić su istakli značaj mekteba i Škole bosanskog jezika koji više od deset godina egzistiraju unutar Bošnjačkog islamskog centra Hamilton. Za to vrijeme više od 500 mladih Bošnjaka i Bošnjakinja je dobilo neophodno znanje da se suprostave asimilaciji, da prihavte pozitivne tekovine integracije u kanadsko društvo i ono što je najvažnije da znaju svoje vjersko, nacionalno i državno porijeklo.

Najbolji mladi Bošnjaci i Bošnjakinje su nagrađeni.