Zaplakao dok je učio prvi ezan sa Ferhadije

Edhem ef. Čamdžić: Zaplakao sam dok sam učio prvi ezan sa Ferhadije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na 7. maj 1993. godine, kada je srušena najveća i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija. Tim povodom bivši banjalučki muftija Edhem Čamdžić za Anadolu Agency (AA) je ispričao kako je tekla obnova džamije, ali se prisjetio i vrlo emotivnog momenta kada je prošle godine proučio prvi ezan sa Ferhadije od vremena kada je srušena.

“To je bio prvi ezan sa Ferhadije nakon 1993. godine, kada je srušena. Bilo je uoči mjeseca Ramazana, u sami akšam kada sam učio prvi ezan sa Ferhadije nakon rata. Učio sam bez zvučnika i mikrofona, ali kada sam došao do pola ezana, suze su mi same krenule. Zaplakao sam kao dijete, pa je drugi efendija nastavio ezan. Bio je to trenutak i sreće, ali i momenat kada se sjetiš kroz šta sve je prošla džamija Ferhadija i danas opet stoji uspravno”, ispričao je Čamdžić.

U razgovoru za AA Čamdžić je još jednim zahvalio svima koji su pomogli obnovu džamije u Banjoj Luci, koja je od 1950. godine bila pod zaštitom UNESCO-a. Kaže, da je tokom njene obnove bilo i vrlo teških momenata.

“Trebalo je prvo prikupiti dokumentaciju da je ona bila na istom mjestu nepunih 500 godina. Taj dio je bio vrlo zahtjevan, ali sve smo uspjeli na kraju”, rekao je Čamdžić.

Napominje kako su mnogi pojedinci i institucije svesrdno učestvovali u obnovi džamije Ferhadije kako bi što prije postala jedan od simbola Banje Luke, kao što je to oduvijek bila.

“Tu se posebno ističe Rijaset IZ, ali i mnogi drugi, prije svega, američka i njemačka ambasada, Vlada Turske i Turska državna agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), vlade Katara, bh. entiteta Republike Srpske, bh. entiteta Federacije BiH i Vijeće ministara BiH, koji su svi puno uložili u novčanom smislu”, kazao je Čamdžić.

Naglašava kako će uskoro Ferhadija ponovo u svijet širiti poruku mira, suživota i tolerancije, baš kao što je to radila skoro 500 godina ranije.

“TIKA je prije mjesec dana raspisala tender u Ankari i izabrana je firma koja bi trebala da dovrši radove na Ferhadiji, a koji su počeli prije sedam dana. Naadamo se da će i novi muftija, prof. dr. Osman ef. Kozlić, i direktorij Ferhadije nastaviti dobro da rade i da će Ferhadija vrlo brzo ugledati svjetlo dana i slati poruke mira, toleracije i dijaloga”, istakao je bivši banjalučki muftija.

Napominje kako je u obnovu Ferhadije do sada uloženo oko sedam miliona KM, naglasivši da će cijela obnova biti kompletirana do decembra ove ili do januara 2015. godine.

“Do sada je utrošeno oko sedam miliona maraka iako su proračuni bili oko 13, 14 i 15 miliona KM, ali smo gledali da bude što jeftinije, ali i što kvalitetnije. Obnova bi trebala biti gotova do kraja ove godine. Iz TIKA-e, koja učestvuje u obnovi do kraja, kažu da će džamija biti završena do decembra ove godine. Ali, pošto je dekoracija osjetljiv posao možda sve bude gotovo oko januara naredne godine. U pitanju je sada preciznost radova, a ne novac”, ističe Čamdžić.

Inače, dan džamija je i podsjećanje na više od 600 uništenih vjerskih objekata muslimana tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Ferfat-pašina džamija u Banjoj Luci bila je od 1950. godine pod zaštitom UNESCO-a. Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića. Izgrađena je 1579. godine. No, 7. maja 1993. godine u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

(Anadolija)