Posjeta reisu-l-uleme bošnjačkim džematima

Posjeta reisu-l-uleme bošnjačkim džematima Sjeverne Amerike

Sarajevo, 9. april 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović boravio je 5. i 6. aprila u radnoj posjeti bošnjačkim džematima Sjeverne Amerike. S Reisu-l-ulemom u posjeti je bio i šef Ureda Rijaseta za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić.

U subotu 5. aprila 2014. godine u Phoenixu, AZ, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike – ICNAB je organizovala seminar za imame u jutarnjim satima, a popodne je održan seminar za imame i sabornike.
Nakon uvodnog obraćanja Glavnog imama ICNAB-a, mr. Sabahudin ef. Ćemana i Mirsad ef. Kalajdžića obratio se Reisu-l-ulema. On je istakao nekoliko važnih činjenica vezanih za rad imama u dijaspori. Naglasio je potrebu žrtvovanja i samoprijegora kao puta koji nema alternativu.

U popodnevnom radu Reisu-l-ulema se dotakao problematike povratnika u BiH. Pozvao je sve imame i sabornike da uzmu aktivno učešće u predstojećim izborima i na taj način pomognu svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema je posebno naglasio važnost Islamske zajednice, i u kontekstu američkog kontitenta, važnost jačanja Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Rijaset će dati svu svoju podršku, ali imami i džematlije iz džemata ICNAB-a moraju pokretati i nositi procese, naglasio je Reisu-l-ulema u svome obraćanju imamima i sabornicima iz džemata ICNAB-a.
Navečer istoga dana, proučen je mevlud u džamiji u Phoenixu. Nakon uvodnog obraćanja glavnog imama ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćemana obratio se šef Ureda za dijaporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić i uputio savjete svim prisutnim kroz primjere iz života poslanika Muhameda a.s. Na kraju je predavanje održao Reisu-l-ulema u kojem se između ostalog obratio džematilijama džemata Phoenix i pohvalio ih za trud koji su uložili da ovaj skup prođe u najboljem redu.
U nedjelju 6. aprila održan je 13. Sabor Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Nakon proučenog odlomka iz Kur’an-i-Kerima, dr. Aras Konjhodžić, predsjedavajući Sabora, otvorio je zasjedanje i pozvao šefa Ureda za dijaporu mr. Mirsad ef. Kalajdžića da se obrati skupu, a nakon toga Saboru se obratio i Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović.

U svojim obraćanjima, i šef Ureda za dijasporu i Reisu-l-ulema su podvukli važnost institucija Islamske zajednice i pripadnosti istoj.

Izvještaj o radu ICNAB-a u 2013. godini je podnio glavni imam mr. Sabahudin ef. Ćeman. Finansijski izvještaj ICNAB-a za 2013. i prva tri mjeseca 2014. godine je podnio sekretar ICNAB-a Muaz ef. Redžić, a izvještaj o organizaciji hadža u 2013. godini i saborski izvještaj za IZ u BiH kao sabornik ispred ICNAB-a, podnio je Oblasni imam Medžlisa 4. Ismet ef. Zejnelović. Svi izvještaji su jednoglasno usvojeni.
Drugi dio Sabora je bio izbor novog rukovodstva Sabora i verifikacija novih članova Upravnog Odbora ICNAB-a iz reda džematlija. Za novog predsjedavajućeg Sabora ICNAB-a izabran je dr. Mirsad Hadžikadić, sabornik iz džemata Charlotte, NC, za zamjenika predsjedavajućeg dr. Mehmed Elezović, sabornik iz džemata Washington DC, a za sekretara Sabora potvrđen je Damir Husamović, delegat iz New Yorka. Potvrđeni su novi članovi UO ICNAB-a: Nihad Poljaković – Medžlis 1. West, Samir Agić – Medžlis 2. Midwest, dr. Ermin Sinanović – Medžlis 3. Northeast, i Danijal Jakupović – Medžlis 4. South.

Reisu-l-ulema je uručio posebna priznanja prijašnjim članovima UO Senad ef. Agiću, Azam ef. Efendiri, Tajib ef. Pašanbegoviću, Abidu Taliću, Mehmedu Kozlici i Adisu Trnjaninu.
Nakon uručenja priznanja glavni imam ICNAB-a je predočio plan reorganizacije ICNAB-a . Nakon kraće rasprave ICNAB je usvojio i izglasao većinom prisutnih da se profesionalizira pozicija sekretara ICNAB-a, a o detaljima angažmana odluku će donijeti Upravni Odbor ICNAB-a.

Oblasni imam Medžlisa 1. – West Abdulah ef. Polovina je pozvao sabornike na ovogodišnje Susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike koji će se održati u džematu Portland, OR od 23. do 25. maja 2014. godine.
Raspravljalo se između ostalog i o ljetnoj školi ICNAB-a koja će se ove godine održati u medresi „Osman ef. Redžović“ u Visokom od 4. do 16. augusta 2014. godine.

Dr. Aras Konjhodžić je na kraju zamolio uvaženog Reisu-l-ulemu da se obrati Saboru.
Reisu-l-ulema je istakao da je Sabor ICNAB-a zrela i organizovana institucija i ponovio podršku Rijaseta IZ u BiH rukovodstvu ICNAB-a. Imam u penziji u Torontu Tajib ef. Pašanbegović je na kraju proučio dovu.
Rijaset.ba