Oko džamije Al-Aksa niču jevrejske sinagoge

Oko džamije Al-Aksa niču jevrejske sinagoge

Oko džamije Al Aksa niču jevrejske sinagoge, što izaziva proteste Palestinaca, koji rastući broj sinagoga oko kompleksa smatraju perfidnim pokušajima Izraela da se promijeni slika Kudsa.

“Al Aksa okružena jevrejskim sinagogama je stara izraelska politika nametanja nove realnosti na terenu”, rekao je Ahmad Qurei, član Izvršnog odbora PLO i šef PLO Odjela za Jerusalem, u izjavi za Gulf News.

Prema izvještajima oko 100 jevrejskih sinagoga i škola nalazi se okolo džamije, što Palestinci smatraju judaizacijom Kudsa.

“U proteklih nekoliko godina, izraelski okupatori su postavili dvije sinagoge samo nekoliko desetina metara od Al Aksa, a treća je u izgradnji”, kaže Mahmoud Abu Al Attah, koordinator za medije Al Aksa.

“Novi centar za jevrejske koloniste blizu Al Aksa džamije će biti sinagoga “Dragulj Izraela””, rekao je on.

“Sinagoga “Dragulj Izraela” je velika katastrofa koja će katastrofalno utjecati na budućnost treće najsvetije džamije muslimana”, kazao je Qurei.

Uprkos upozorenjima palestinskih zvaničnika, Izrael zdušno podržava planove za izgradnju sinagoge.

Kako je izjavio Qurei, Izrael je dodijelio milion šekela za izgradnju sinagoge što izaziva bijes i proteste Palestinaca. Pogotovo jer se istovremeno ruše palestinski domovi.

Prije nekoliko dana, izraelske snage srušile su kompleks koji uključuje džamiju, stambene prostore i medijski centar. Prema izvještajima UN, 2013. godine izraelske snage su porušile više od 500 domova Palestinaca na Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalemu. Zanimljivo, izgradnja oko 20 posto tih domova finansirana je od međunarodne pomoći.

(Vakat.ba)