Usred islamofobije u Quebecu

Usred islamofobije u Quebecu: Nije važno šta imaš na glavi, već u glavi!

“Nije nas briga šta imate na glavi. Zanima nas šta je u njoj”, naslov je plakata kojeg je napravila bolnica Lakeridge Health u Oshawi, Ontario. Na njemu je prikazana žena s hidžabom i stetoskopom.

Quebec je druga najveća pokrajina u Kanadi po broju muslimana. Ured za popis stanovnika navodi da oko 200.000 muslimana živi u Quebecu. Po statistikama islam je najbrže rastuća religija u Kanadi i očekuje se da će se broj muslimana u narednih 20 godina utrostručiti. Ipak Quebec se po svim ostalim statistikama pokazuje i kao najislamofobičniji.

Partija Quebecois (PQ) ranije ovog mjeseca otkrila je detalje svoje sekularne Povelje o vrijednostima Quebeca. Najkontraverzniji aspekt prijedloga je da se zabrani zaposlenim u javnom sektoru – radnicima u bolnici, nastavnicima i zaposlenicima škole, policiji, sudijama i gradskim radnicima – nošenje “upadljivih” vjerskih simbola u toku radnog vremena. Rasprava je dosegla svoj vrhunac prošlog utorka kada je objavljen užasavajući piktogram koji prikazuje kako se zaposleni u javnom sektoru ne smiju oblačiti.

Na konferenciji za medije održanoj u Nacionalnoj skupštini u Quebec City-u ministar demokratskih institucija i aktivnog građanstva, Bernard Drainville, objasnio je da se PQ zalaže za vjersko prilagođavanje i vrijednosti Quebeca, naročito ravnopravnost među polovima kao i vjersku neutralnost vlade.

„Naši prijedlozi su izvor većeg razumijevanja, sklada i kohezije za cijeli Quebec kao i njegove stanovnike bez obzira na njihovu vjeru ili porijeklo“ kazao je on.

Zabranjena vjerska odjeća uključuje turbane, kipe (jevrejske kape), nikabe , hidžabe, i “velike” krstove . Svako ko daje ili prima usluge vlade također mora imati vidljivo lice.

Državnim službenicima će biti dozvoljeni mali vjerski simboli, ogrlice, prstenje ili naušnice, poput malih krstova ili Davidove zvijezde.

PQ tvrdi da prijedlog počiva na očuvanju ‘vjerske neutralnosti’. Ako se zapravo i radi o tome onda bi vlada Quebeca možda trebala početi ‘neutralnost’ sa zabranom najočitijeg vjerskog simbola pokrajine- njene zastave.

Iako ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da postoji određena podrška navedenoj povelji, uglavnom u pokrajinskim rubnim regijama, protivnici ga nazivaju diskriminirajućim.

Međutim postoje i pozitivni primjeri. Nedavno je jedna bolnica iz pokrajine Ontario pokrenula kampanju za zapošljavanje doktora i medicinskih sestara iz Quebeca.

“Nije nas briga šta imate na glavi. Zanima nas šta je u njoj”, naslov je plakata kojeg je napravila bolnica Lakeridge Health u Oshawi, Ontario. Na njemu je prikazana žena s hidžabom i stetoskopom.

Bolnica iz Oshawe poziva vjernice iz Quebeca dajući im na znanje da su dobrodošle u Ontariju.

„Ovo je naš najnoviji oglas za posao. Dakle, svako ko traži posao u vodećoj bolnici fokusiranoj na sigurnosti i kvalitetu nek dođe do nas“, stoji na Facebook stranici ove bolnice.

“Mi smo rastuća zajednica i naše usluge su u porastu, tako da koristimo ovu priliku da kažemo ljudima kako je ovo odlično mjesto za rad“, izjavio je Kevin Empey, predsjednik i glavni izvršni direktor Lakeridgea.

Upravo sada, u bolnici ima 14 slobodnih radnih mjesta za medicinske sestre.

“Potrebno nam je više doktora , posebno pedijatara jer su 25 posto naših hitnih slučajeva djeca. Želimo da nas posjete najbolji od najboljih”, rekao je Empey.

Lakeridge bolnica je specijalizirana za dijabetes i bolesti bubrega, mentalno zdravlje i ovisnosti.

IslamBosna.ba