U švedskom Luleu poste 21 sat dnevno

U švedskom Luleu poste 21 sat dnevno

Grad na sjeveru Švedske Lulea jedan je od gradova u kojem se posti najduže. Jer, muslimani u ovome gradu poste čak 21 sat dnevno.

U gradu u kojem tokom ljeta sunce gotovo i ne zalazi, i iftar i sehur se obavljaju za vrijeme obdanice. Ovaj grad je najveći grad po stanovništvu na sjeveroistoku Švedske i u njemu žive muslimani različitih nacionalnosti poput Turaka, Afganistaca, Pakistanaca, Iranaca, Sirijaca, Palestinaca, Tunižana i drugih.

Iftar u Lulei počinje u 22,50 sati, a sehur je do 01,37 sati. U ovom periodu sunce nikako ne zalazi, tako da se muslimani iftare, klanjaju jaciju namaz i zaposte tokom “dana”. Kako imaju malo vremena između iftara i sehura, muslimani stalno žure kako bi stigli obaviti sve vjerske dužnosti.

Fatma Bora i Tulay Imdat žive deset godina u Lulei. One kažu da im nije teško postiti, jer u Lulei nije prevruće.

“Imamo malo vremena između iftara, teravije i sehura, zato se trudimo da sve stignemo. Obraćamo pažnju da iftarimo zajedno sa susjedima i poznanicima”, pojasnila je Fatma Bora.

Muslimani u ovom gradu otvorili su i mali mesdžid u kojem se sastaju. Mesdžid je na početku bio prazan, ali vremenom sve je više muslimana počelo dolaziti ovdje, posebno petkom, kako bi klanjali džuma-namaz, kojeg predvodi tuniški imam Mohammed Amri.

Ayse Duyar živi više od 20 godina u Švedskoj. Ona kaže da prvih godina tokom svog boravka u ovoj zemlji, muslimani nisu imali ni mjesta gdje bi se sastajali za vrijeme vjerskih praznika.

“Prije 11 godina iznajmili smo ovaj mesdžid, koji se trenutno najviše koristi za džumu-namaz. Kako je mesdžid mali, mi, muslimani koji živimo ovdje, 2011. godine skupili smo novac za plac, za izgradnju džamije. Općina nam je odobrila ovaj projekat. Prema našim kalkulacijama, ako ostvarimo izgradnju džamije, ona će biti džamija na najsjevernijem dijelu svijeta. Naravno, treba nam financijska podrška za ovaj projekat”, rekla je Duyar.

“Ovdje su dani dugi, ali nije vruće. Tako da nam nije teško postiti. Što se mene tiče, nije mi problem zbog jela i pića, koliko nam se poremeti san. Nezgodno je zbog ljudi koji idu na posao. Ali, čovjek se, nakon par dana, i na to navikne”, pojasnila je ona.

U Lulei su dvije osobe Šveđani prešle na islam. 25-godišnji student Abdulaziz Hedermalm kazao je kako je primio islam na osnovu svojih istraživanja. On je istakao da je pročitao Bibliju, Tevrat i Kur an, te da je ostao pod jakim dojmom kada je pročitao Kur an.

“Prije pet godina sam odlučio postati musliman. Otac mi je umro kad sam bio mali, a mama mi nije pravila problem kada je čula za moju odluku. Ona je inače kršćanka. Ja već pet godina postim, a i dolazim na džumu namaz u džamiji”, rekao je.

Šveđanka Anna Waara kaže da je također primila islam na osnovu svojih istraživanja.

Ona je u 2004. i 2005. godini boravila u Palestini, što je imalo velik uticaj na njenu odluku. Anna kaže da je muslimanski način života na nju ostavio snažan dojam i da se “zaljubila” u islam.

“Kada sam razgovarala sa ljudima u Palestini, zaista me iznenadio njihov stav i pogled prema svijetu i drugim ljudima. Naravno, nisam u jednom danu postala muslimanka. Trebalo je vremena. Ja to vidim kao putovanje, putovanje koje se i dalje nastavlja. Volim pogled na život, na čovjeka, na ljude koje mi pruža islam. Moji roditelji su prvo bili zabrinuti kada su čuli za moju odluku, najviše zbog predrasuda u svijetu prema islamu i muslimanima. Nije im se svidjelo što se pokrivam. Ali, na kraju su uvidjeli koliko je islam pozitivno doprinio mom životu i malo po malo odagnale su im se negativne misli”, rekla je Waara.

Ona je istakla kako se susretala i s ljudima koji s njom nisu htjeli pričati zbog odluke o promjeni vjere, ali kaže da se ne kaje i da joj je ovako lijepo.

Anna Waara (27) majka je jednog djeteta, a udata je za pakistanskog muslimana. Ona radi kao projekt menadžer u Lulei.

(AA)