Praktični savjeti za svakog vjernika

Praktični savjeti za svakog vjernika uz ramazan

Ovaj članak donosi neke praktične savjete kako rasporediti i iskoristiti svoje vrijeme tokom mubarek-mjeseca Ramazana, te kako se pripremiti za ibadete i okititi naše duše dobrim djelima.

Mnogi se ljudi žale na manjak vremena i kako su dani posta dugi i teški: „Teško je to, radim i stvarno nemam vremena. A i post je težak, 19 sati, uhh? Nije ti ni do čega, nemam snage niti volje…“

Međutim, da li je zbilja istina da nemamo vremena ili ga pak i u danima Ramazana „gubimo“ u raznim beskorisnim aktivnostima, poput sijeljenja s prijateljima i boravkom na Facebooku? ZNAJTE DA UKOLIKO IMAMO VREMENA ZA FACEBOOK, TO ZNAČI DA IMAMO VREMENA I DA KLANJAMO I UČIMO KUR AN. NEMAMO IZGOVORA PRED ALLAHOM.

Stoga, ako želite da budete bolji odmah odlučite da će vam OVAJ RAMAZAN BITI DRUGAČIJI OD PRETHODNIH!

Promjena počinje s vašom odlukom da možete i želite biti bolji, te da se potom oslonite na Allaha, znajući da je uspjeh u Njegovoj ruci: „Onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.“ Kur an, Et-Talak, 3.

Otkrijte vaše kradljivce vremena

Prije govora o onim stvarima koje bismo trebali činiti tokom Ramazana, potrebno je prvo da sami procijenite kako iskorištavate vrijeme te da se drugačije postavite spram nekih stvari koje vam „kradu“ dragocjene trenutke. Nabrojat ćemo samo neke:

1. Boravak na internetu i za računarom

Nažalost, i tokom Ramazan mnogi muslimani sate i sate provode ispred monitora, umjesto ispred listova Mushafa. Boravak na Facebooku je posebno štetan, i u velikom vam broju slučajeva ne donosi vam nikakvo dobro. Stoga, tokom ovog Ramazana nastojte da smanjite vrijeme provedeno na netu, osim onoliko koliko je doista neophodno.

2. Telefonski razgovori i sijela s rodbinom i prijateljima – tokom Ramazana umanjite razgovore putem telefona ili Skypea. Ukoliko imate običaj da se redovno čujete i viđate s prijateljima ili rodbinom, nastojte da ti razgovori ne „pojedu“ sate, već ih ograničite. Objasnite i svojoj porodici kako je Ramazan važan mjesec i da bi bilo lijepo da se posvetite ibadetu i zaradite velike nagrade.

3. Kuhanje – Ramazan je mjesec posta i dobih djela, a nije mjesec prejedanja i hrane. Pogotovo je to važno u našoj sredini gdje je poznato koliko se hrane pripremi za iftar, a na čije se pripremanja potroše silni sati vremena. Ukoliko je kod vas takav slučaj, i ne možete izbjeći tu obavezu, nastojte da produktivno iskoristite vrijeme provedeno u kuhanju. Kako? Dok kuhate, slušajte Kur an ili neko islamsko predavanje, ili spominjite Allaha.

4. Kupovina – nastojte da sav potrebni shopping obavite prije Ramazana. Napravite listu stvaru/namirnica koje će vam biti dovoljne za ovaj mjesec i sve ih kupite u jednom navratu.

Važno: ukoliko planirate kupovati bajramske poklone, kupite ih ODMAH, umjesto u posljednjih 10 dana Ramazana. Taj period bi trebao biti maksimalno iskorišten za činjenje ibadeta i dobrih djela, a mnogi ga muslimani provedu u kupovini.

5. Spavanje. Pokušajte da tokom Ramazana smanjite spavanje. Nažalost, mnogim se muslimanima dešava suprotno – da veliki broj sati provedu u snu, iz bojazni od gladi i žeđi. Tako Ramazan polako prerasta u mjesec spavanja i jela, umjesto da ga vjernici dožive kao jedinstvenu i neponovljivu priliku za činjenje dobrih djela i približavanje Stvoritelju. Ne dopustite sebi da budete takvi, već koristite vrijeme za hajr. Tokom ovogodišnjeg Ramazana je veoma mali razmak između teravih-namaza i sabaha, pa je to još jedna olakšica i prilika za činjenje dobrih djela.

Slijedeći korak koji morate učiniti jeste da isplanirate vrijeme za ibadet.

– Klanjanje 5 dnevnih farz-namaza

Nastojte da klanjate sve namaze na vrijeme, i trudite se da u njima budete skrušeni. Ukoliko ste muškarac, nastojte i da sve vaktove klanjate u obližnjem džematu. Na vrijeme se pripremite za namaz, i na njega poranite. Takođe, dovite Uzvišenom da vas opskrbi skrušenošću i da od vas otkloni došaptavanja šejtanova.

– Klanjanje sunneta i nafila

Nastojte da tokom Ramazana klanjate i sunnet-namaze. Onome ko svaki dan klanja 12 rekata sunneta, Allah je obećao izgraditi kuću u Džennetu.

Klanjajte i duha-namaz (od 2 do 8 rekata).

– Učenje i proučavanje Kur ana

Ramazan je mjesec Kur ana: „U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.“ Kur an, El-Bekare, 185.

Nastojte da u Ramazanu što više vremena provedete učeći i slušajući Kur an, čitajući prijevod značenja ili knjige tefsira. Ukoliko radite, nosite s sobom džepni primjerak Kur ana ili na mobitel snimite njegovo učenje i čim uhvatite vremena, tokom pauze ga učite i slušajte. Pritom nastojte da razmišljate o onome što vam Stvoritelj poručuje.

Ukoliko još ne znate čitati arapsko pismo ili ne poznajete pravila ispravnog učenja Kur ana (tedžvid), pa ima li bolje prilike od Ramazana da u ime Allaha steknete to znanje? Raspitajte se u vašoj okolini da li postoje kursevi sufare ili tedžvida, ili angažujte nekog vašeg poznanika koji je vješt učač Kur ana.

Upamtite: ukoliko nešto istinski želite, pronaći ćete i način, uz Božiju pomoć. Ukoliko to pak ne želite, pronaći ćete – IZGOVOR.

Zacrtajte sebi vird, tj. određeni broj stranica Kur ana koji planirate proučiti svakog dana. Ukoliko želite da proučite cijeli Kur an, najlakše vam je da nakon svakog namaza proučite po 4 stranice ili 2 lista.

Odredite sebi i određeni broj ajeta koje planirate naučiti napamet svakog dana. I nemojte reći da vam je teško ili da ne poznajete jezik. Zar ne znate da Uzvišeni kaže u Kur anu: „

– Klanjanja teravije/noćnog namaza: Nastojte da noći Ramazana uljepšate klanjanjem noćnog namaza i teravih-namaza.

– Tražite oprosta, učite dove i spominjite Uzvišenog Allaha: Nastojte da tokom Ramazana redovno učite jutarnji i večernji zikr, i ostale zikrove koji se prenose od Poslanika, sallallahu alejhi we sellem. Možete ih pronaći u zbirci Hisnu-l-muslim /Zaštita svakog muslimana. Takođe, molite i dozivajte Uzvišenog svojim riječima i tražite da vas opskrbi iskrenošću, da sačuva vas i vaše najmilije, da pomogne svim muslimanima i muslimankama.

– Sadaka – nastojte da svakog dana podijelite sadaku i pomognete ljudima u potrebi.

– Čitanje i proučavanje islamske literature, te posjećivanje i praćenje islamskih predavanja. Stjecanje islamskog znanja je obaveza svakog muslimana i muslimanke: „Znaj da nema boga osim Allaha! Traži oprosta za svoje grijehe i za vjernike i za vjernice! Allah zna kud se krećete i gdje boravite.“ Kur an, Muhammed, 19.

Svakodnevno tokom Ramazana odvojite barem pola sata da sjednete sami ili s svojom porodicom, i da potom učite o svojoj vjeri, da čitate siru i hadise Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i da produbljujete svoje znanje o osnovnim temeljima islama (namazu, postu.

– Tokom posljednje trećine mjeseca: Povećajte vaš napore i one ibadete koje ste dotada činili (učite još više Kur an, još više dovite i spominjite Uzvišenog, klanjajte u posljednjoj trećini noći).

______________________________________________________________

I reci: “Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas On o onome što ste radili obavijestiti.”

Kur an, Et-Tevbe, 105.

Za Sebil.eu piše: Nedim Botić