18. susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

18. Susreti Bošnjaka Tampa Bay – Press Kit
Islamska Zajednica Bošnjaka Tampa Bay

(727) 280-6008

bosanskimesdzid@gmail.com

www.bosanski-mesdzid.org

Web:www.susreti.org/

Facebook:www.facebook.com/SusretiBosnjaka

St. Petersburg Clearwater:http://www.visitstpeteclearwater.com/

Tampa Bay:http://www.visittampabay.com/

Okvirni Program

Petak 24. Maj

Doček Gostiju
WMNF 88.5fm True Talk Radio Show – Interview Sabahudin ef. Ćeman
Džamija – Džuma
Džamija – Ručak
Džamija – Tradicionalni Mevlud
Džamija – Večera

Subota 25. Maj

Džamija – Promocija Hadža i Umre – Ismet ef. Zejnelović
Džamija – Mektebsko takmičenje
Hotel Marriott – KBSA2000 Godnisnja skupstina
Hotel Marriott – KBSA Prosireni sastanak upravnog odbora
Soccer Park – Turnir u malom nogometu
Džamija – Ručak
Hotel Marriott – Presentacija DHS CRCL Community Engagement (otvoreno za javnost) Kareem Shora Section Director for Community Engagement at the US Department of Homeland Security http://www.dhs.gov/community-engagement
Džamija – Program za žene – Aiša Purak
Hotel Marriott – Program za omladinu – Jasmin ef. Huskić
Hotel Marriott- Tribina Popis 2013
Hotel Marriott – Svečana Večera (Ulaznica $50) – Gosti: Madžid Abaza, Eldin Huseinbegović

Nedelja 26. Maj
England Brothers Park – Bošnjački Festival (Smotra Folklora, Ilahija i Kasida i Sevdaha)
England Brothers Park – Polufinale i Finale turnira u malom nogometu
Džamija – Promocija Izdavačke Djelatnosti -Hafiz Nermin ef. Spahić
Džamija – Tevhid Šehidima
Džamija – Večera

Važne Adrese:

Bosanski Islamski Centar – 4255 73rd ave. N. Pinellas Park, FL

Hotel Marriott – 12600 Roosevelt Boulevard N. St. Petersburg, FL

Pinellas Park Youth Soccer Park – 3750 66th Ave N Pinellas Park, FL

England Brothers Park – 5010 81st Ave N Pinellas Park, FL

O susretima:

Tradicionalni Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike su godišnja manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Islamske Zajednice Bošnjaka u Americi a prvi susreti su odžani još davne 1996 godine u Torontu. Susreti Bošnjaka su zapravo mreža manifestacija vjerskog, političkog, kulturnog i sportskog karaktera i nesumnjivo su najveći događaj za Bošnjake ovog dijela svijeta.

Susreti se tradicionalno održavaju zadnji vikend u Maju koji prethodi američkom prazniku “Memorial Day”. Memorialni Dan (‘Memorial Day) je za Ameriku dan sjećanja na sve one koji su ugradili svoje živote u ostvarenju “američkog sna” koji podrazumijeva bogatstvo, slobodu i demokratiju. Svake godine, vikend koji prethodi ovom američkom prazniku, za nas Bošnjake ovdje ima poseban značaj jer je to jedinstvena prilika da se okupimo na jednom mjestu, iskažemo probleme i prezentiramo ideje koje će nam pomoći da još više približimo našu domovinu i zemlju u kojoj sada živimo.

U cilju kontinuiranog razvoja i napredovanja ukupne bošnjačke dijaspore u Sjevernoj Americi, kao i promovisanju pozitivnih vrijednosti vjere Islama i bošnjačke kulture i tradicije u širem američkom društvu susreti posvećuju posebnu pažnju promociji i prezentacije uspješnih Bošnjaka i Bošnjakinja, posebno mladih, iz raznih oblasti nauke I biznisa, međureligijski dijalog i susret sa predstavnicima američke administracije.

Otvoreni Poziv:

Pozivamo sve bošnjake, bošjnačke džemate, horove Ilahija i Kasida, političke organizacije, sportske klubove te kulturno-umjetnička društva kao i sve medije na području Amerike i Kanade da nam se pridruže na jubilarnim 18. Susretima Bošnjka Sjeverne Amerike i svojim učešćem uveličaju ovaj značajan događaj. Tampa Bay, Florida Maj 24. – 26. 2013

Moto 18. Susreta Bošnjaka:

Polazeći od načela da Bog neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok se sam narod ne promijeni i da je u jedinstvu snaga, moto 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike je: “Naše jedinstvo je naš prioritet!”

Učešće u programu:

Pravo učešća na programima tokom Susreta imaju pojedinci i organizacije čije djelovanje i priroda posla nisu u suprotnosti sa načelima i ciljevima Islamske zajednice. Svaki učesnik Susreta mora prijaviti svoje učešće na Susretima putem zahtjeva, molbe/aplikacije za učešće na Susretima.

Zahtjevi se mogu ispuniti i poslati putem web stranice www.susreti.org

Generalni zahtjev za organizacije i pojedince:
http://www.susreti.org/index.php/prijava/molba-za-ucesce-u-programu

Zahtjev za Horove i KUD-a:
http://www.susreti.org/index.php/prijava/kud-i-sekcije

Prijava za nogometni turnir:
http://www.susreti.org/index.php/prijava/nogometne-ekipe

Smještaj:

Za goste 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike Hotel Mariott St. Petersburg/Clearwater nudi specijalnu cijenu od $89 za jednokrevetne (King) i dvokrevetne (2 Queen) sobe. Preporučujemo da rezervišete hotelski smjestaj u ovom hotelu u kojem će se održati centralna manifestacija susreta, “Svečana Večera” a i mnoga druga zbivanja programa susreta. Hotel također nudi besplatan bezžični internet servis, te shuttle servis od aerodroma do hotela i prevoz do svih mjesta u krugu od 5 milja uključujući i prevoz do Bosanskog Islamskog Centra. Rezervaciju sobe možete obaviti putem telefona (727) 572-7800 sa napomenom da ste dio grupe “Bosnian Conference”, (group code: bsnbsna) ili direktno putem ovog linka: http://www.marriott.com/hotels/travel/tpasb-st-petersburg-marriott-clearwater/?toDate=5%2F31%2F13&groupCode=bsnbsna&stop_mobi=yes&fromDate=5%2F21%2F13&app=resvlink

TRADICIONALNI MEVLUD – U duhovnoj kulturi Bošnjaka mevlud ima posebno mjesto. Iako se ne nalazi među šest temeljnih postulate islamskog vjerovanja niti spada u pet zadatih islamskih dužnosti, postao je dio bošnjačke duhovne tradicije više snagom narodne prakse nego imperativom unutarnjeg vjerskog poticaja. Za razliku od većine zemalja islamskog svijeta, gdje se mevlud uči i proslavlja isključivo na dan rođenja poslanika Muhammeda, kod nas je učenje mevluda praktikovano povodom raznih prigoda u toku godine. Tako mi i naše tradicionalne Susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike počinjemo tradicionalnim učenjem mevluda nastojeći iskazati svoju neizmjernu ljubav prema Allahu, dž.s., i Njegovome miljeniku, Muhammedu, a.s., najodabranijem i najsavršenijem čovjeku i pečatu svih poslanika.

TEVHID ŠEHIDIMA – Njegovanje uspomene na šehide je naša zajednička obaveza! Susreti Bošnjaka su najbolja prilika da se Bošnjaci sjeverne Amerike učenjem tevhida i dove zajedno sjete naših šehida i svih nevinih žrtava koje su izgubili svoje živote. “Želimo da sačuvamo uspomenu i da saosjećamo sa porodicama šehida. Moramo njegovati uspomenu na ove ljude za naše dobro, za dobro svih nas i moramo voditi računa o našem zajedničkom, a ne o pojedinačnom interesu. Stoga Vas pozivamo da se okupimo u što većem broju i pokažemo poštovanje i odanost za sve šehide Bosne i Hercegovine.

SVECANA VEČERA – Centralna Manifestacija 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amrike biće održana u subotu, 25. Maja u “Grand Ballroom” sali hotela Marriott Clearwater/St. Petersburg. Uvaženi gosti biće visoki vjerski i politički predstavnici BiH i Tampa Bay Regije. Ugodna večera će biti uljepšana sa folklorom, ilahijama i kasidama, a program će obogatiti specijalni muzički gosti: mladi interpretator ilahija i kasida Madzid Abaza i Eldin Huseinbegović poznati bosanski interpretator lijepe svjetovne i duhovne pjesme, u pratnji Amira Hodžića jednog od najboljih harmonikaša u Bosni i Hercegovini.

ROGRAM ZA OMLADINU – U sklopu 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u suradnji sa Islamskom Zajednicom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Jasmin ef. Huskićem ponudiće se program za omladinu u vidu seminara, prezentacije ili workshop-a.

PROGRAM ZA ŽENE – U sklopu 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u suradnji sa istaknutom muallimom Aišom Purak i po prvi put ponudit će se bogat i specijalno dizajniran program za žene. Prezentacija na teme “Emanet Bošnjakinji” – uloga Bošnjakinje u očuvanju svoje vjere i kultura na području Sjeverne Amerike” i panel diskusija na temu “Žena od bešike to tabuta” – Vjerska pitanja vezana za ženu. Pozivamo Bošnjakinje širom Amerike da prisustvuju ovom program.

TRIBINA POPIS 2013 – Centralna tribina/panel diskusija u sklopu 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike održat će se na temu “Popis 2013” sa posebnom pažnjom na ulogu dijaspore u ovom za bošnjake hitorijskom popisu. Naime krajem tekuće godine Bosna i Hercegovina će dobiti svoj prvi popis stanovništva i mi Bošnjaci prvi put u svojoj dugoj historiji imat ćemo priliku da se izjasnimo i da nas popišu kao Bošnjake. Rezultati popisa stanovništva imat će ogroman značaj za budućnost Bosne i Hercegovine i za opstanak bošnjačkog naroda. Uloga dijaspore u predstojećem popisu je nezamjenjiva i krucijalna, posebno u poništavanju posljedica agresije i genocida u RS. Dijaspora kroz ovaj popis determinira unutrašnjo-političke odnose u Bosni i Hercegovini, te u velikoj mjeri određuje ukupnu budućnost države.

BOŠNJAČKI FESTIVAL – U sklopu 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u Nedelju 26. Maja u England Brothers Parku (Pinellas Park, FL) održat će se Bošnjački Festival Folklora, Sevdaha i Ilahija i Kasida. Srdačno pozivamo sva Kulturno Umjetnička Društva, Horove Ilahija i Kasida, Dramske Sekcije te interpretatore sevdalinke na prelijepo druženje i da svojim učešćem uveličaju ovaj značajan događaj te doprinesu zajedništvu Bošnjaka i očuvanju naše kulture i tradicije. Prijavu za učešće obavite slanjem online forme http://www.susreti.org/index.php/prijava/kud-i-sekcije Bujrum!

DHS CRCL –Kareem Shora Section Director for Community Engagement at the US Department of Homeland Security (Prezentacija aktivnosti ureda za građanska prava i slobode (CRCL) u sklopu ministarstva domovinske sigurnosti (DHS))- Prioritet ureda za građanska prava i slobode (CRCL) u sklopu ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) je javni angažman s raznolikim lokalnim američkim zajednicama čija građanska prava mogu biti pogođena aktivnostima DHS-a. Odjeljenje za angažman sa lokalnim zajednicama reagira na društvena pitanja i brige zajednica i pruža informacije o programima, aktivnostima i problemima DHS-a. Ciljevi našeg programa su: komuniciranje pouzdanih informacija o federalnim programima i politici, i dobivanje povratnih informacija direktno od lokalnih zajednica o utjecaju aktivnosti DHS-a na lokalne zajednice.

POLITIČKE MANIFESTACIJE –Zahtjev za ušešće u program susreta su podnijele dvije Bošnjaške političke organizacije koje trenutno djeluju na području Sjeverne Amerike KBSA i KBSA2000. Organizatori Susreta su bez favoriziranja niti jedne od njih u hotelu Marriott obezbjedili dvije identične konferencijske sale za održavanje njihovih programa skupština, sastanka, okruglih stolova, itd.

PREZENTACIJA KNJIGA – U Hotelu Marriott Clearwater/St. Petersburg predviđen je i prostor za predstavljanje novih izdanja knjiga bošnjackih autora.