U Hamiltonu odobrena gradnja džamije

MOMENAT ZA ISTORIJU
U HAMILTONU ODORENA GRADNJA PRVE DŽAMIJE IZ TEMELJA

„Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na Pravom putu.“ (Et-Tevbe, 18)

„Ko sagradi džamiju radi Allaha (postizanja Njegovog zadovoljstva), Allah će njemu sagraditi kuću u Džennetu.“ (Prenose El-Buhari, Muslim, Et-Tirmizi, Ibn Madže i Ahmed)

Essalamu Alejkum draga braćo i sestre, draga djeco i omladino, prijatelji naše zajednice

U Četvrtak, 15. Novembra, prvog dana nove hidžretske 1434. godine Building Department of the city of Hamilton je izdao dugo i nestrpljivo očekivanu dozvolu za izgradnju iz temelja prve džamije u Hamiltonu, na lokaciji našeg sadašnjeg centra koji se nalazi na 202 Braton Street u Stoney Creek-u.

Tako je uspješno kraju priveden proces koji traje od 2008 godine i napokon ispunjena želja svih Bošnjaka koji žive u ovom dijelu Južnog Ontarija.

Novi centar sa džamijom će imati preko 4000 kvadratnih stopa prostora na svakom od dva sprata i bit će epicentar i polazna tačka za sve oblike organiziranja Bošnjaka u ovom dijelu Ontarija ali i šire. Istovremeno, nova džamija i islamski centar će služiti kao mjesto na kom će se obavljati sve vjerske i kulturne funkcije i služite će takođe kao most povezivanja i promocije tolerancije i zajedničkog suživota sa ostalim vjerama i nacijama koje žive u ovom dijelu Ontarija ali i šire.

Pošto je ovo milionski projekat koji naša mala i kompaktna zajednica veoma teško može da izvede sama, ovim putem, u ime Izvršnog Odbora, Nadzornog Odbora te u ime našeg Imama Ismaila Fetića, našeg neumornog stratega i vjerskog vođe, pozivam sve muslimane i muslimanke ma bilo gdje da žive, da svojim novčanim doprinosom pomognu u izgradnji ove Allahove kuće, tamo gdje je nikada prije nije bilo.

Kao što jedan hadis navodi: “Ako je neko odlučan Allah uklanja smetnje kad dođe vrijeme”, pridružite nam se u molitvi da dragi Allah ukloni smetnje u izgradnji naše džamije, jer mi smo zasigurno odlučni!

Sada, kada napokon imamo pismeno odobrenje za izgradnju centra i džamije, pozivam sve cijenjene članove naše zajednice da stave po strani bilo kakve osobne razmirice i nesporazume i da se u slijedeće dvije godine usredsredimo samo na jedan cilj – uspješan završetak gradnje džamije koja će u budućnosti služiti kao vjerski centar ali takođe i kao bastion vjere, kulture i tradicije Bošnjaka i koja će biti garant da će svaki Bošnjak imati utočište i svoje mjesto u našem zajedničkom budućem centru i džamiji.

Molimo Vas da nam pomognete da rastemo zajedno jer samo zajedno smo jači.

Predsjednik BIC Hamilton
Ernad Eno Čaušević