Najviša munara na svijetu

Najviša munara na svijetu

Munara džamije Hasana II, koja je izgrađena na nasutom tlu uz obalu Atlantskog okeana visoka je 200 metara i poznata je kao najviša munara na svijetu. Džamija može da primi 25.000 vjernika, a na platou ispred džamije ima mjesta za 80.000 vjernika.

Džamiju je projektirao francuski arhitekta Michael Pinseau i dobila je ime po nekadašnjem kralju Maroka Hasanu II. Izgradnja džamije je počela 1987 i trajala je šest godina.

Na izgradnji ove džamije, koja važi za jedno od najvećih remek-djela islamske arhitekture, radilo je 2500 radnika i 10.000 zidara i majstora.

Džamija ima pokretni krov i dva kata koja su rezervisana za žene. Abdesthana džamije, “arhitektonski dragulj”, ima 41 česmu za uzimanje abdesta. Pored dva tradicionalna hamama, džamija ima munaru visoku 200 metara, poznatu kao najvišu munaru na svijetu.

Džamija je ukrašena tradicionalnim i modernim motivima, a Marokanci je nazivaju “palatom mira i domaćinom svih svetih vjera”. Turistima je dozvoljen obilazak, za koji plaćaju 12 eura (oko 28 turskih lira).

(trt)