Savjeti hodočasnicima pred odlazak na hadždž

Savjeti hodočasnicima pred odlazak na hadždž

Odlazak na hadždž je najznačajniji događaj u životu svakog vjernika. Da bi se ovaj obred obavio što je moguće potpunije i ispravno, potrebno se je ozbiljno pripremiti. U tu svrhu vam želimo uputiti nekoliko savjeta iz svog iskustva i iskustva drugih hadžija.
Provoditi što više slobodnog vremena u ibadetu

Provoditi što više slobodnog vremena u ibadetu učenju Kur’ana, obavljanju dnevnih propisanih namaza, zikru i upućivanju dova Uzvišenom Stvoritelju. To okrepljuje dušu i liječi srce, umirujuće djeluje na cjelokupno biće i učvršćuje iman.

Osobito je važno kontrolirati svoju ljutnju

Naročito je važno kontrolirati svoju ljutnju, vladati sobom i biti fin i strpljiv sa svima. Boravak u svetom gradu Mekki je prilika da svaki hodočasnik testira svoju strpljivost, hrabrost i ono što se zove “vladanje sobom”. Boravak i obavljanje hadždža je prava prilika da hodočasnik nadvisi i pobijedi samog sebe. Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Nije junak onaj koji pobjeđuje ljude svojom snagom, već je junak onaj koji kontroliše sebe u ljutnji.” Mnogo je mudrosti sadržano u ovom hadisu.

Među dobra djela hadždža Poslanik, s.a.v.s., svrstao je lijepu riječ i dijeljenje hrane. U vezi s tim Džabir, r.a., prenosi da je Resulullah rekao: “Za primljen hadždž kod Allaha ne postoji druga nagrada izuzev dženneta!” Prisutni su upitali:

“Koji je to, Allahov Poslaniče, primljen hadždž?” Odgovorio je: “Onaj u kome je hodočasnik dijelio hranu onima koji su je trebali i obraćao se drugima lijepom i prijatnom riječju.”

Ponekad se dodaje: i nazivao ljudima selam! (Ahmed i Taberani)

To istovremeno ukazuje da se hodočasnici tijekom obavljanja hadždža apsolutno moraju kloniti prepirki, svađa i rasprava.

Ako bi ponekad zakratko “popustile kočnice”, to ne smijete pokazati svojim saputnicima. Kad okrenete glavu ili se osamite, možete i škrgutati zubima, prevrtati očima, tresti se od huje, ujedati se, ako to pomaže i daje oduška, a možda i diviti se svojoj uspješnosti, strpljivosti, junaštvu i hrabriti samog sebe slaveći pobjedu nad sobom, ali svojim sagovornicima i saputnicima, to se ne smije pokazati. Ako oni to na vama prepoznaju i “pročitaju”, sve je izgubljeno. To jako loše djeluje na raspoloženje i koncentraciju u obavljanju propisanih obreda i izvršavanju ihramskih obaveza. Ihramske zabrane će “šejtanski vrebati” sa svih strana jer šejtan povazdan radi i nikad ne spava. U takvim situacijama, za kontrolu ponašanja pomoći će izgovaranje ovih riječi: elhamdulillah – zahvala za ono što imamo, inša Allah – za ono što namjeravamo učiniti, subhanAllah – kada vidimo nešto uzbudljivo ili zadivljujuće, estagfirullah – kada se iznerviramo ili postanemo slabi, Allahu Ekber – kada smo suočeni sa izazovima života.

Velika je vrijednost ibadeta na svetim mjestima

Samo se u tri džamije umnogostručuje vrijednost namaza:

– namaz obavljen u Mesdžidul-Haramu je vrjedniji je od 100,000

– (stotina hiljada) namaza obavljenih u drugoj džamiji, namaz obavljen u Poslanikovoj, s.a.v.s., džamiji je vrjedniji od 1,000 (hiljada) namaza obavljenih u drugoj džamiji, i namaz obavljen

– u Mesdžidul-Aksa’a vrijedniji je od 500 (pet stotina) namaza obavljenih u drugoj džamiji. Ostale džamije se po vrijednosti namaza ne razlikuju.

Mekka je stjecište imana. Namaz obavljen u Haremu Kabe u Mekki vrijedi koliko 100,000 (sto hiljada) namaza obavljenih na drugom mjestu, odnosno obavljanje svih pet dnevnih namaza tijekom 55 godina, šest mjeseci i dvadeset dana. To se pokazuje

jednostavnom matematikom. Prvo se broj 100,000 namaza podijeli sa brojem 5 (broj propisanih dnevnih namaza) i dobije broj dana, tj. 100,000 ÷ 5 = 20,000, sada se broj dana 20,000

podijeli s brojem 30 (broj dana u mjesecu), tj. 20,000 ÷ 30 = 666,6666667, što predstavlja broj mjeseci. Najzad, kada se broj mjeseci 666,6666667 podijeli sa brojem 12 (broj mjeseci u godini), tj. 666,6666667 ÷ 12 = 55,5555556 dobije se broj godina, što znači 55,5555556 godina = 55 godina 6 mjeseci i 20 dana. A Allah najbolje zna!

Dok ste u Mekki, idite u Harem Kjabe kad god možete i obavljajte ibadete – namaz, tavaf, nafile, upućujte dove Stvoritelju, učite Kur’an, razmišljajte o Njegovoj Uzvišenosti, milosti i blagodatima koje nam svakodnevno daje.

Hadždž je jedan od uzvišenih ibadeta kojim se približavamo Allahu, s.w.t. Nužno je u potpunosti se pridržavati pravila propisanih za obavljanje obreda hadždža, ihramskih zabrana, a posebno je važno lijepo se ophoditi sa drugima na putovanju i u vrijeme obavljanja obreda hadždža. Hodočasnik se ne smije suprotstavljati i raspravljati sa svojim saputnicima i organizatorom putovanja. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

“Što sam vam zabranio u potpunosti se klonite, a što sam vam naredio uradite koliko možete. Oni prije vas, koji su mnogo zapitkivali, razišli su se sa svojim poslanicima i propali su.” Ako se dogodi da se učini neki prijestup, mora se izvršiti iskup, da bi hadždž bio ispravan i potpun. Time je samo “pokriven” prijestup, ali to ne doprinosi boljoj koncentraciji i smirenosti u obavljanju obreda hadždža. Opće je poznato da ljudski bijes destabilizira misli, oduzima normalno rasuđivanje i vodi pogrešnom djelovanju.

Prema svima koji su krenuli u posjetu Allahovoj Kući biti blag, nježan i milostiv, i u svakom trenutku pokazivati lijep moral i islamski odgoj. Ne smije se zaboraviti da lijep moral na putovanju ne znači otklanjanje onoga što čovjeku smeta i što ga uznemirava, nego podnošenje tih smetnji i uznemiravanja, bez ikakvih vidljivih reakcija. Ne zaboravite i osmijeh je sadaka!

Nekoliko važnih podsjećanja

Ponijeti novca samo onoliko koliko je neophodno. Po nekoj procijeni $ 800 – 900 ili eura sasvim je dovoljno, uključujući i neke poklončiće. Najbolje je novac imati u novčanicama od $100 ili eura, jer ćete postići najbolju razmjenu po deviznom kursu.

Ponijeti i jednu kreditnu karticu za hitne slučajeve i ne držati je zajedno s novcem. Također, ponijeti nešto sitnog novca da bi se moglo štogod podijeliti sirotinji, bez škrtarenja ali i bez rasipanja. Davno je rečeno: “Nema dobra u pretjerivanju niti ima pretjerivanja u činjenju dobra.” Ibn Omer, r.a., veli: “Dijeljenje iz putne opskrbe na putovanju jeste znak čovjekove darežljivosti.” On je, također, rekao: “Najbolji je hadžija onaj čiji je nijjet najiskreniji, čija je opskrba najčistija i čije je vjerovanje najčvršće.”

Na pauzi izlaziti iz autobusa i šetati. Mnogi griješe ostajući u autobusu i za vrijeme pauza, te se kasnije žale da su im noge otekle. Treba koristiti svaku priliku da se iziđe, ustane i prohoda, čime se znatno može ublažiti neugodan bol u nogama.

Posebno je važno imati udobnu obuću. Žuljevi zadaju mnogo problema.

Ako se osjeti bilo kakva smetnja i zdravstvena promjena, odmah se javiti svom ljekaru. U novim klimatskim uvjetima organizam se mnogo teže brani a pogotovo protiv nepoznatih “napadača” – bakterija u novom podneblju. Spriječiti svako pogoršanje stanja organizma, jer je to puno zahvalnije za nastavak obavljanja obreda umre i hadždža, nego se osloniti na liječenje.

Za svaki odlazak iz grupe obavezno se javiti svom vodiču. Uzeti njegov broj mobitela kao i brojeve od još nekih iz grupe. Naročito se na Arefatu treba “držati” svoje grupe. U stotinjak hiljada šatora smješteno je četiri do pet miliona hodočasnika. Svi šatori su slični jedan drugom kao jaje jajetu, bez ikakvih jasnih i istaknutih orijentira po kojima bi se hodočasnik mogao orijentirati i naći svoj šator. Stoga je svako udaljavanje od svog šatora na Arefatu i napuštanje svoje grupe, prilično rizično i postoje izgledi da se netko izgubi, što bi dodatno otežalo obavljanje propisanih obreda hadždža. Ako se kojim slučajem i dogodi da se izgubite, ne treba paničiti. Nosite uvijek sa sobom hadžijsku iskaznicu na kojoj je adresa hotela, telefon i drugi važni podaci.

Briga o zdravlju

U program priprema za odlazak na hadždž nužno je povećati brigu o zdravlju. Posljednjih 40 dana pred odlazak na hadždž nužno je što više:

a) svakodnevno šetati, plivati, trčati, po mogućnosti pored šume, zbog kisika što poboljšava krvnu sliku, kako bi se što bolje fizički pripremili za ovaj vrlo zahtjevan obred.

b) Voda je “životni lijek”. Veoma je dobro dan započeti sa pola litra limunade pripremljenu tako da se uzme kašika prirodnog meda, iscijedi jedan limun i dobro promiješa. Popiti u jednom mahu sa nekoliko kratkih stanki. U toku dana popiti minimum litru vode. Vodu piti pola sahata prije jela i najmanje dva sahata poslije jela. Istraživanja su pokazala da je više od 90% svih bolesti uzrokovano nedovoljnim unošenjem vode u organizam.

Najbolja voda na planeti je Zemzem voda. Treba je piti u što većim količinama. Ona je i lijek i hrana.

c) Ustanovljeno je da kahva apsorbuje vodu. Ljudi koji piju puno kahve a malo vode unose u organizam imaju poteškoće sa kolesterolom, kamencem u žuči, oboljenjem bubrega, migrena a skloni su i oboljenjima od raznih vrsta karcinoma.

Ponijeti hrane za put; isključivo suhu i konzerviranu hranu. Hranu koja je kvarljiva držati najviše 24 sata od polaska.

Na putovanju piti isključivo flaširane napitke. Obavezno uzimati jedanput dnevno toplu supu zbog unošenja potrebne količine soli i reguliranja probave.

Nositi pamučnu odjeću i udobne sandale. Ponijeti potrebnu količinu donjeg veša. Po slobodnoj procjeni, za boravak od dvadesetak dana, dovoljno je ponijeti 5 – 6 pari donjeg veša, 3 – 4 košulje i 2 – 3 peškira. Ne nositi puno garderobe, jer se i u Medini može sve kupiti, izbor je velik, ima se dosta vremena, a i vrlo je jeftino.

Iskoristiti svaku priliku u Medini i klanjati što više propisanih namaza i nafile u Poslanikovoj, s.a.v.s., džamiji, jer namaz obavljen u Poslanikovoj džamiji vrijedi koliko 1,000 (hiljada) namaza obavljenih na drugom mjestu. Što više donositi salavate na Poslanika, s.a.v.s. Sunnet je posjetiti kabur Poslanika, s.a.v.s., prema hadisu: “Ko mi posjeti kabur zaslužio je moj šefa’at.”

Nekoliko važnih sugestija

Kad se obuku ihrami, mora se strogo voditi raèuna o ihramskim ograničenjima i zabranama. Muškarci trebaju paziti kako hodaju i kako sjedaju dok su u ihramima, jer nemaju donjeg veša, da im se ne bi otkrilo što od avreta. Učiti što više telbiju, obavljati propisane namaze na propisan način u njihovom vremenu, učiti Kur’an, zikr, nafile i dove.

Sa sobom nosite novac i dokumente, ali ne u ručnoj torbi. Na dan polaska provjerite listu stvari koje treba da nosite sa sobom.

Učite dovu za putovanje kad uđete u auto. Evo jedne prikladne putne dove.

“Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber. Subhane-l-lezi sehhare lena, haza ve ma kunna lehu mukrinin, ve inna ila rabbina le munkalibun. Allahumme, inna nes‘eluke fi seferina haza el-birre, ve-t-takva ve mine-l-’ameli ma terda. Allahumme hevvin ’alejna seferena haza vatvi’ ’anna bu‘deh. Allahumme ente-s-sahibu fi-s-seferi ve-l-halifetu fil-ehli. Allahumme inni e’uzu bike min vasa’is-is-seferi ve ke’abeti-l-menzari ve sui-l-munkalebi fi-l-mali ve-l-ehl”. (Allah je najveći, Allah je najveći, Allah je najveći. Neka je slavljen Onaj koji nam je omogućio ovo putovanje, a mi ga ne bismo bili sposobni obaviti sami. Mi se, doista, Gospodaru našem vraćamo. Allahu, molimo Te da nas prati dobro na putu našem i odanost Tebi, a od naših djela samo ona s kojima si Ti zadovoljan! Allahu, olakšaj nam ovo putovanje, a razdaljinu njegovu nam skrati! Allahu, Ti si Gospodar na putu i čuvar u porodici, zato, zaštiti me od zamora i nesreća na putu, i tuge koja bi me mogla zadesiti zbog imovine i porodice!).

Najbolji mogući savjet za obavljanje hadždža je što više sabura i bogobojaznosti!

Održavanje kondicije i čuvanje zdravlja

Zbog specifičnih uslova za vrijeme boravka na hadždžu, u pogledu promjene klime i temperature, a u cilju održavanja kondicije neohodne za obavljanje obreda umre i hadždža i čuvanja zdravlja, potrebno je pridržavati se slijedećeg:

– ne izlagati se previše suncu. Preporučuje se uvijek sa sobom nositi kišobran (po mogućnosti svijetle boje) za pravljenje hlada.

– izbjegavati piti hladnu vodu i gazirane sokove. Topli napici su

bolji za otkloniti žeđ. Piti samo flaširanu vodu. Najbolje je piti Zemzem vodu.

– jesti raznovrsnu i provjereno čistu hranu,

– jesti prethodno dobro oprano voće i piti vitaminske sokove,

– prilikom tegoba, mučnina i bolova odmah se obratiti ljekaru,

– strogo paziti na ličnu higijenu. Obavezno prati ruke prije svakog jela, kao i voće neposredno prije upotrebe,

– ne nositi tijesnu i sintetičku odjeću,

– ne izlagati se direktno rashladnim uređajima.

Nije dovoljno imati samo veliku želju da se obavi hadždž i nadati se da će velika volja i izuzetna želja savladati prolazne tegobe i zdravstvene poteškoće. Nužno je obaviti detaljne ljekarske preglede, saznati potpunu dijagnozu zdravstvenog stanja i mišljenje ljekara u pogledu spremnosti organizma da podnese ovo sveto i dugo putovanje kao i obavljanje vrlo zahtjevnih obreda.

Što se tiče praktičnih pitanja vezanih za udobno putovanje, potrebno je:

– strogo se pridržavati uputstava i savjeta vodiča. Za sve nejasnoće pitati vodiča.

– pridržavati se dogovorenih termina,

– nositi sa sobom uvijek ID sa ličnim podacima i adresom smještaja,

– ne nositi sa sobom puno novca kad se ide na mjesta kao što su tavaf, sa’j, džemreta,

– pratiti orjentire prilikom kretanja radi lakšeg snalaženja,

– u slučaju da se hodočasnik izgubi, ne paničiti već nazvati telefonom broj koji je upisan na kartici ili taksijem doći do naznačene destinacije.

Ovim, zasigurno nismo ni izbliza iscrpili sve savjete neophodne za ovo sveto putovanje. I ovi nabrojani savjeti mogli bi biti dovoljni za lahko i ugodno putovanje, ako bi ih se svi u grupi pridržavali.

Dr. Mehmed Oručević

Dr. Senad Agić

Odlomak iz knjige

HADŽDŽ I UMRA KROZ AJETE I HADISE

American Islamic Center of Bosniaks

Chicago, 1433 h / 2012 g.

(rijaset.ba)