Autor filma “Nevinost muslimana” je kršćanin i osuđeni prevarant

Autor filma “Nevinost muslimana” je kršćanin i osuđeni prevarant

Anonimni izvor iz američke policije potvrdio je kako je film Nevinost muslimana , koji je poslužio kao povod za veliki anti-američki ustanak u zemljama Bliskog istoka, zapravo djelo filmskog producenta i režisera iz Los Angelesa, Nakoule Basseleya Nakoule.
Nakoula je još jučer dao intervju za Associated Press, ali je insistirao na tezi da je on samo osigurao logistiku za kompaniju koja je producirala filma, te je negirao da je imao ikakvu režisersku ulogu. Kao režisera Nakoula je imenovao stanovitog Sama Baciela te je AP-u dao njegov navodni broj mobitela. Međutim, AP je kasnije taj mobitel locirao upravo u kući gdje su se dan ranije susreli s Nakoulom.

Nekoliko sati kasnije, jedan anonimni policijski dužnosnik potvrdio je AP-u da upravo Nakoula stoji iza produkcije filma, i da u njegovom stvaranju ima puno veću ulogu negoli je ranije priznao. AP je odmah “otvorio istragu” i konstatirao kako je Nakoula bivši prevarant koji je osuđivan za bankovnu prevaru. Sebe je opisao kao Kopta (egipatskog kršćana), a potvrđeno je kako ima veze s Morrisom Sadekom, konzervativnog pripadnika religijskog kulta koji je promovirao “Nevinost muslimana” u danima prije negoli je film izazvao izljeve bijesa na Bliskom istoku.

Valja spomenuti kako je navodni Sam Bacile, odnosno neko tko se tako predstavio, jučer kazao kako je on američki židov i da stoji pri svemu objavljenom u filmu, dodavši kako je “islam poput tumora”. S druge strane, glumci koji su učestvovali u filmu kazali su kako nisu bili svjesni da se film ruga Muhamedu i da su dodatne fraze u filmu dodane i sinkronizirane na arapski u postprodukciji.

Glumica Cindy Lee Garcia kazala je za AP “kako tokom snimanja nigdje nije bilo ni spomena Muhameda, muslimana ili ičeg sličnog”. Samo je, kako kaže, glumila ulogu majke. Kada je režisera na kraju stjerala u kut i pitala kakav je to završni produkt, odnosno film, on joj je kazao kako je morao to učiniti i kako je bi motiviran jer mu “je dosta radikalnih muslimana koji trče okolo i ubijaju sve oko sebe”.

(24sata.info)