U susret Ramazanu

U susret Ramazanu

I spavanje biva ibadet !

Dragi i postovani brate i sestro: Ponovno nam dolazi veliki, uzviseni i mubarek mjesec ramazan. Mjesec posta, nafila namaza, ucenja Kur’ana, mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od vatre Dzehennemske. Mjesec udjeljivanja sadake, drugih materijalnih udjeljivanja i mjesec sveopce dobrote i dobrocinstva. Mjesec u kome se otvaraju dzennetske kapije i u kome se dobra djela posebno i visestruko nagradjuju. Mjesec povecanog zikra, oprosta grijeha i uslisavanja dova, i podizanja iskrenih vijernika na vece stepene kod njihova Gospodara. Ramazan je mjesec plemenitosti Uzvisenog Allaha spram Njegovih robova, kada na razlicite nacine i oblike, spusta na njih Svoju milost, bereket i blagoslov. Kada nastupi prva noc ramazana Uzviseni Allah naredi da se otvore kapije Dzennetske i da se zatvore kapije Dzehennemske, kako se navodi u hadisu u kojem Poslanik s.a.v.s. kaze: “Kada nastupi prva noc ramazana otvore se kapije Dzennetske i ne zatvara se ni jedna od tih kapija, i zatvore se kapije Dzehennemske i ne otvara se ni jedna njena kapija. Svake noci povice telal: “O, ti koji radis dobro, povecaj ga, i, o ti koji radis zlo, prekini sa njim. A Allah svake noci oslobadja i spasava robove od vatre Dzehennemske.” (Biljeze Tirmizi i Hakim) Allahov Poslanik s.a.v.s. obveselio je muslimane dolaskom ramazana rijecima:” Dolazi vam mjesec ramazan, mubarek mjesec u kome se nalazi noc koja je bolja (vrednija) od hiljadu mjeseci. Ko bude uskracen njenog dobra, on je uskracen svakog dobra.” (Biljeze Ahmed i Tirmizi)

Postovani brate i sestro ! Uistinu je ramazan lijepa prilika da zasluzimo Allahov oprost od grijeha i spas od vjecne vatre dzehennemske, zato je moramo iskoristiti. Ovo je lijepa prilika i velika sansa za tevbu-pokajanje, produhovljenje nasih osjecaja, produbljenje uvjerenja u ispravnost nase uzvisene vjere i kontinuitet u izvrsavanju Allahovih propisa. Ramazan je duhovno stajaliste na kojem se cisti ruh i usavrsavaju moralne vrijednosti i kvaliteti. Nesretan je svaki onaj ko ovaj mjesec ne iskoristi u potpunosti i na najadekvatniji nacin. Stoga se postavlja logicko pitanje svakome od nas:

Kako iskoristiti vrijeme u Ramazanu ?

Nasi dobri predhodnici su sa velikim nestrpljenjem i zeljom iscekivali dolazak ramazana. Upucivali bi dove Uzvisenom Allahu prije na sest mjeseci da ucini da ga docekaju u dobrom stanju, i sve to kako bi svaki njegov momenat iskoristili u ibadetu, pokornosti, nafilama, ucenju Kur’ana, itikafa-osamljivanja radi ibadeta, obavljanju umre onima koji su u materijalnoj mogucnosti, u dzihadu na Allahovom putu i jos mnostvu drugih dobrih dijela. Generacije koje su dosle poslije njih su sa prolaskom vremena skretale sa njihovog puta, pa su skupocjene trenutke ramazana, kada se dobra djela posebno nagradjuju, provodili u praznom govoru, u rijecima: cula-kazala, u spavanju i lijenosti, u poslovima od kojih nema nikakvih koristi, naprotiv, od kojih imaju stetu na ovom, prolaznom, a i na drugom, vjecnom svijetu. Zato, plemeniti brate i sestro, izaberi izmedju ova dva pravca koji da slijedis! Svako ko ima imalo razuma, izabrace pravac nasih dobrih predhodnika – selefu salih, a to je pravac koji vodi Allahovoj milosti i nagradi. Ukratko cu pokusati da ti predlozim nekoliko stvari koje mozemo nazvati dnevni raspored aktivnosti, ukoliko ga se budes u potpunosti pridrzavao, uz Allahovu pomoc, uspjece te iskoristiti ramazan na najbolji nacin:

1. Obavezno ustaj na sehur u posljednjem dijelu noci, jer u tome se ogleda slijedjenje sunneta i stice se veliki bereket. Pripremi se poslije sehura za namaz, abdesti se, upucuj dove i trazi oprost za grijehe-istigfar od Milostivog Allaha.

2. Trudi se da svaki sabah-namaz obavljas u dzematu, jer je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko klanja sabah-namaz u dzematu on je pod Allahovom zastitom.” (Biljeze Ibn Madze i Taberani ) Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s:” Obveseli one koji, dok tmina vlada (nije vidljivo), idu u dzamije potpunom svjetloscu na Kijametskom danu.” ( Biljeze Ebu Davud i Tirmizi)

3. Poslije klanjanja sabah-namaza vrijeme provodi u zikru Allahu i poslije izlaska sunca, ukoliko imas vremena, klanjaj dva rekata nafile, jer se prenosi od Allahova Poslanika s.a.v.s. da je rekao: “Ko u dzematu klanja sabah-namaz zatim sjedne i u zikru provede dok sunce izadje, a zatim klanja dva rekata, imace nagradu kao da je obavio hadzdz i umru u potpunosti.” ( Biljezi Tirmizi)

4. Ucenje Kur’ana, njegovo iscitavanje i ucenje napamet koliko se moze, jer je Allahov Poslanik s.a.v.s. sa Dzibrilom iscitavao Kur’an jedan puta svakog ramazana dok je posljednje godine svoga zivota dva puta proucio, kako se to biljezi u Sahihu Imami Buharije.

Ashabi i tabi’ini su ovaj mjesec upotpunjavali ucenjem Kur’ana i razumijevanjem znacenja Allahovih rijeci i to bi cinili u ovom mjesecu vise nego u bilo kojem drugom mjesecu. Ne treba se ovome cuditi, jer je mjesec ramazan mjesec Kur’ana: ” U mjesecu ramazanu pocelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja, dobra od zla.” (Prijevod znacenja, El-Bekare,185.) Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Ko prouci jedan harf iz Allahove Knjige ima jedno hasene-dobro, a za svako hasene slijedi deset sevapa. Ne kazem elif lam mim je harf, nego elif je harf, lam je harf i mim je harf.” ( Biljeze Tirmizi i Hakim) Stoga, brate i sestro ulozi sva raspoloziva sredstva i vrijeme da se poducis citanju Kur’ana i pravilima pravilnog ucenja-tedzvidu, bez obzira na tvoj uzrast, i da na osnovu ucenja Kur’ana saznajes halal i haram stvari, posebno ukoliko imas mnogo slobodnog vremena. Dobro se pazi da ne budes od onih koji uce Kur’an a Kur’an ih proklinje jer ne prakticiraju ono sto je u njemu i svjesno krse kur’anske propise.

5. Bez obzira da li si: ucenik, student, sluzbenik, radnik ili zemljoradnik potrudi se da svoj posao obavljas u potpunosti i kvalitetno isto onako kako si ga obavljao i prije ramazana. Moras se potruditi da za vrijeme ovog mubarek mjeseca cak i kvalitetnije obavljas svoje duznosti, jer uistinu ovaj mjesec nije mjesec nerada i lijenosti, nego je medicinski a i historijski dokazano da post jaca tijelo a posebno jaca volju kod postaca za cinjenjem dobra.

6. Pokusaj da prilikom susreta sa svojim prijateljima, rodbinom i komsijama izbjegavas situacije koje dovode do medjusobne netrpeljivosti i neslaganja, da se ne upustas u bespotrebne razgovore koji ce umanjiti tvoje sevape posta tj. razgovore koji se zasnivaju na ogovaranju, tracanju, klevetanju, lazi i drugim porocima jer je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko ne napusti ruzan govor i rad po njemu , radi Allaha, nema potrebe ni da napusta jelo i pice.” ( Biljeze Buharija i Ibn Huzejme) “Nije post samo da napustis jelo i pice, nego je post da napustis besposlice i nepristojan govor, pa ako te neko bude psovao ili napadao ti mu odgovori: Ja postim. Ja postim.” (Biljeze Ibn Madze i Ibn Huzejme) “Mozda ce mnogi od postaca od svog posta imati samo glad i zedj, i mnogi od onih koji klanjaju nocne nafile imati samo stajanje i nespavanje.” (Biljeze Hakim i Ibn Huzejme)

7. Kada zavrsis svoj posao, preostalo vrijeme iskoristi u pokornosti Allahu i izbjegavaj da ga provedes u bespotrebnom govoru, slusanju muzike i pjesama, gledanju beskorisnog televizijskog programa, igranju karata, saha i drugih igara pomocu kojih sejtan odvraca ljude od ibadeta, a time i sticanja velikih nagrada u ovom odabranom mjesecu. Nazalost u ovom mjesecu veliki broj postaca je u sluzbi sejtanskoj, mada toga nisu ni svjesni, jer su u ovim mubarek danima zaokupljeni bespotrebnim govorom i odmaraju se uz zabranjena sredstva.

8. Pred samo nastupanje iftara, iz dubine svoga srca, upucuj iskrene dove Milostivom Gospodaru za sebe,svoju porodicu i ne zaboravi u dovi na svoju bracu muslimane diljem islamskog svijeta, jer u ovim trenucima ( pred iftar ) Allah uslisava dove. Ne zaboravi, o postacu, ni mene, autora ovog teksta, jer ce se meni i tebi mozda smilovati radi tvoje hajr dove, jer kako se navodi u hadisu Allahova Poslanika s.a.v.s: “Nema ni jednog muslimana koji uputi dovu glasno za svog brata muslimana, a da melek koji je zaduzen za njega, ne kaze: Amin, i tebi isto tako (ono sto si molio za svog brata).” ( Biljezi Muslim )

9. Pokusaj da svaki dan nahranis jednog postaca, tj. da ga pocastis iftarom, jer je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko nahrani postaca, ima nagradu kao i onaj koga je nahranio (nagradu postaca) a da se njemu nista ne umanji od nagrade.” (Biljeze Ahmed i Tirmizi)

10. Po sunnetu je da se pozuri sa iftarom, i da se prvo iftarimo svjezim hurmama ili ukoliko njih nemamo, onda sa temrama (suhim hurmama) a ukoliko i to nemamo, onda vodom. A nikako ne zaboravi da proucis dovu prilikom iftarenja: Allahumme leke samtu ve ala rizkike eftartu. Zatim se potrudi da aksam-namaz obavis u dzematu.

11. Izbjegavaj pretjerivanje u jedenju jer je Uzviseni Allah rekao: “I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.” (Prijevod znacenja, Ali Imran, 31.) Izmedju aksama i jacije-namaza ima dovoljno slobodnog vremena koje se moze iskoristiti u zikru, ucenju Kur’ana i pripremi za odlazak na jaciju i teravih-namaz.

12. Trudi se da svaku noc klanjas jaciju i teravih-namaz u dzematu do kraja i u potpunosti, jer je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Covjek kada klanja sa imamom u dzematu sve dok imam ne izadje, upisati ce mu se sevap kao da je cijelu noc proveo u ibadetu.” ( Biljeze Ahmed i Ibn Hibban )

13. Pored svih ovih pokornosti i ibadeta postoje i drugi pohvalni ibadeti na koje cu, neke od njih, pokusati da ukazem, kao sto su: odrzavanje rodbinskih veza, posjecivanje brace u vjeri, obilazak bolesnih, udjeljivanje siromasima, sticanje znanja, medjusobno potpomaganje u dobru i takvaluku, naredjivanju dobra i odvracanju od zla.

14. Kada izvrsis sve ove spomenute vadzibe i mustehabe, i kada se klonis svega sto ti je strogo zabranjeno (harama) i sto je pokudjeno (mekruha), tada mozes slobodno da se odmaras i da spavas i tvoje spavanje se ubraja u ibadet i takvaluk. Svojim spavanjem odmaras svoje tijelo i pripremas se za sljedeci dan koji ce biti prepun aktivnosti, i ciju ces svaku minutu provesti u pokornosti Allahu i priblizavanju Njegovoj milosti i sticanju ogromnih nagrada i sevapa.

Traganje za Lejeltul-Kadrom

Ovo je raspored dnevnih aktivnosti u ramazanu, a dok posljednih deset dana ramazana ima poseban tempo aktivnosti, zbog posebnih vrijednosti i fadileta koje u sebi nose ovi dani. Allahov Poslanik s.a.v.s. bi u ovim danima, kako navodi majka pravovjernih Aisa r.a., cinio ibadet vise nego u bilo kojim drugim danima. Kako biljezi Imam Buharij Poslanik s.a.v.s. bi cijele noci provodio u ibadetu, i ne bi dozvolio nikome od svoje porodice da ne provodi noci u ibadetu, ukoliko su bili fizicki sposobni za to, a sve to iz zelje da docekaju noc lejletul-kadr u ibadetu, jer ova noc je upravo u tim danima, jer je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko probdije (provede u ibadetu) lejletul-kadr, vjerujuci i nadajuci se Allahovoj nagradi, bice mu oprosteni raniji grijesi.” (Biljezi Buharija)

Vrijednosti ove odabrane noci su mnogobrojne i nama dobro poznate. Allahov Poslanik s.a.v.s. bi posljednjih deset dana ramazana povlacio se u itikaf, a posljednje godine je proveo dvadeset dana ramazana u itikafu. (Biljezi Buharija) Stoga se ugledajmo i povodimo za nasim Poslanikom s.a.v.s., jer je on najsvjetliji i najbolji primjer i uzor nama vjernicima, i ulozimo sav svoj trud i energiju da ove malobrojne dane provodimo u ibadetu poput naseg Poslanika s.a.v.s. a Uzviseni Allah je rekao: “Bojte se Allaha koliko god mozete.” (Koliko ste u mogucnosti) (Prijevod znacenja, Et-Tegabun,16.)

Zato ne propusti ni jedan sat ovih vrijednih mubarek dana i noci, a da ga najadekvatnije ne iskoristis, jer ti se mozda vise nikada nece pruziti ovakva prilika, a zazalit ces za svakom minutom koju nisi iskoristio na dan kada ti nece koristiti nista drugo osim dobrih djela. (Muhened T.)