Neke ramazanske napomene postaču

Neke ramazanske napomene postaču

1. Da li zaista postimo? Koju vrstu posta prakticiramo, jer imaju tri: post običnih ljudi, post odabranih i post posebno odabranih ili elite. Posti li jezik, oko, uho i drugi organi? „Mnogi od posta imaju samo glad i zamor“! „Ko ne ostavi ružne navike, (ogovaranje, prenošenje tudjih riječi, sijanje smutnje i laži), taj nema potrebe ostavljati hranu i piće“!

2. Da li smo zahvalni Allahu što nam je omogućio da doživimo još jedan ramazan i što možemo povećati naše tako važne ahiretske zalihe? Slijedeći ramazan će dočekati samo živi, a ko zna hoćemo li mi biti među njima. Zato uljepšajmo svoja djela, pokajmo se za ružna ne bi li nam ih Allah oprostio. Možda je ovo posljednja prilika za to. Budimo u ramazanu kao u kući punoj dragulja i blaga u koju nas je pustio njen Gospodar. Vremena je vrlo malo, zato grabimo što više, a ne budimo kao onaj što nemarno samo razgleda i jedva čeka da izađe.

3. Znaj postaču da pod zemljom leže mnogi što plaču i kaju se, ali ne plaču zbog djece i imetka, već plaču za propuštenim namazima i izgubljenim postom! Bole ih praznine.

4. Znaj postaču da u bolnicama leže mnogi koji ne mogu postiti, klanjati i osjetiti ramazan. Suze im teku niz obraze, jer ne osjete miris i radost iftara, slast sehura i ljepotu teravih namaza, a mi zdravi! Zahvali Allahu. Požuri!

5. Znaj da učenjaci tvrde kako se post prima samo od onih koji čuvaju namaz. Zato ne spavaj kad sabah miriše i diše i ne odgađaj namaz. U džamiji ne budi kao „ptica u kavezu“! Ukrasi svoj namaz kako bi bio sretan kad se s njim sretneš na dan hisaba.

6. Allah je „povezao“ nevidljive šejtane u ramazanu i zaštitio te od njih, ali šejtani u ljudskom obliku su uvijek pušteni. Oni su kadkad opasniji od ovih povezanih! Čuvaj se.

7. Dan i noć u ramazanu isti su kad je hurmet u pitanju, zato ne budi od onih koji danju poste od halala, a noću se naslađuju haramom.

8. Razlika između našeg posta i posta drugih je sehur. Sehur je pun bereketa i hajra, zato poslušaj svoga Poslanika, s.a.v.s, koji kaže:“Prakticirajte sehur, jer na sehuru je veliki bereket“! Naš Resul je molio:“Život bez bereketa (Allahova blagoslova) je prazan i besmislen.

9. Prva trećina ramazana je rahmet, druga magfiret, a treća od vatre selamet. Jesmo li stekli Allahov rahmet? Jesmo li spremni za finale?

10. Zamisli postaču, potrefimo Lejletel kadr, koja je vrijednija od hiljadu mjeseci, obavimo u njoj noćni namaz čvrsto vjerujući u Allaha i očekujući nagradu samo od Njega, taj ibadet je vrijedan preko osamdeset tri godine, a grijesi oprošteni! Moli Allaha da je doživimo i pravilno iskoristimo tu priliku.

11. Gledanje nemoralnih sadržaja Tv programa, slušanje nemoralne muzike i druge beskorisne aktivnosti, prepreka su u postizanju Allahove blizine i duševnog zadovoljstva u ramazanu. A nema većeg gubitnika od onoga ko doživi ramazan, a ne osjeti njegove ljepote i ne pripremi sebi nešto za ahiret.

12. Ako makar jednom ne pročitaš Kur’an u toku mjeseca Kur’ana, smatraj se gubitnikom i uzrokom žalbe Poslanika Allahu kad će reći:“Gospodaru moj, neki sljedbenici moga ummeta bili su nemarni prema Kur’anu“!

13. Ramazan je prilika da se odviknemo i oslobodimo ružnih navika, kao što su pušenje. „Kad doneseš odluku, zatraži pomoć od Allaha“! Cigaretu zamijeni misvakom, postižeš Allahovo zadovoljstvo.

14. Ramazanska noć je puna blagodati i zraka Allahova nura, zato ne spavaj preko potrebe, već toliko koliko treba za danjske napore. „Noćna aktivnost je najsnažniji dodir i najjači izraz“! (al-Muzzammil-6).

15. Nagrada za post je nepoznata, a ko priredi postaču iftar kao da je postio taj dan, a svakako posti. Znači računa mu se dvostruko. Zato hanuma, eto prilike. Koliko iftara prirediš?! Znaj da za svakog postača imaš dan posta!

16. Znaj ti koja izmišljaš razloge i pravdaš svoje zablude, da ima žena, Allahovih čestitih mu’minki, koje koriste sredstva za odgađanje svoje periode kako bi živjele ramazan i njegove hajrate, iako je to Allahov prirodan proces. Šta ćeš reći Allahu pred njima, hoće li koristiti demagoška pravdanja?!

17. Znaj, na Bajram nije sretan onaj ko obuče novo odijelo, nagizda se i dotjera, već je sretan onaj ko postigne Allahov rahmet, oprost i ko se zaštiti rasplamsale vatre. Onaj ko svoj ramazan ukrasi, uljepša i pošalje na ahiretski konto. Takve na Bajram dočekuju meleki pokraj puta i selame iz poštovanja prema džennetlijama.

18. Znaj postaču da je umra u ramazanu ravna hadžu sa Poslanikom!

19. I’tikaf (boravak u džamiji, makar sat, radi postizanja Allahove blizine)je sunnet, nama tako potreban, pogotovu danas u ovom žestokom životnom tempu i dinamici. Iskoristi.

20. Naš Resul,s.a.v.s, je rekao:“Postite, da biste bili zdravi“! Post prevenira i liječi preko stotinu vrsta bolesti među njima čak i one najteže! Komentar je suvišan.

21. Sunnet kombinacija hurme –voda za iftar je poseban lijek!

22. Dova postača je primljena. Posebno dova onoga kome se čini nepravda!

23. Post i Kur’an će se zauzimati za insana na kijametskome danu. Post će kazati:“Gospodaru ja sam ga spriječio od uzimanja hrane i upražnjavanja strasti, pa mu se smiluj“! Kur’an će kazati:“Gospodaru moj, ja sam ga spriječio noćnog sna pa mu se smiluj“! Pa će im šefa’at biti uslišan“. (Ahmed i al-Hakim). Džibril je Resula preslušavao Kur’an baš u ramazanu!

24. Neka je hajirli ostatak ramazana.

Hamza Subašić, Ramazana 1433.h. /2012.