Poziv Glavnog imama na učešće na izborima

POZIV GLAVNOG IMAMA NA UČEŠĆE NA IZBORIMA

Esselamu alejkum dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Kao što ste već upoznati putem sredstava informisanja, 7. oktobra ove godine se održavaju lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi apelira na Bošnjake i Bošnjakinje da se na vrijeme registruju kako bi mogli izvršiti ovu građansku dužnost.

U vrijeme kada se vrše možda najveći politički udari na suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine poslije okončanja agresije, naša obaveza glasanja postaje jos važnija. Mi Bošnjaci u dijaspori moramo da se vežemo sa našom domovinom na svaki mogući način, ne samo pomažući finansijski svoje najbliže, nego i na ovaj način, putem glasanja, pomažući tako našu domovinu na najefektivniji način. Učešće dijaspore u glasanju može da ima presudnu ulogu prilikom svakog glasanja, jer opšte je poznata činjenica da smo mi Bošnjaci narod koji je najviše raseljen i protjeran iz Bosne i Hercegovine. Kada bi Bošnjaci u dijaspori glasali barem 50%, rezultati izbora bi bili potpuno drugačiji od svih dosadašnjih.

Želim također da iskoristim ovu priliku da sugerišem svim Bošnjacima i Bošnjakinjama da se dobro upoznaju sa programima stranaka za koje žele da glasaju. Naš interes kao naroda čija je jedina matična domovina Bosna i Hercegovina jeste da učini sve što može da očuva svoju domovinu. Islamska zajednica neće imenovati nijednu stranku nego će poručiti svakom Bošnjaku i Bošnjakinji koji žele glasati da glasaju za onu stranku koju vide kao onu koja će najviše zaštititi, pomoći i očuvati našu domovinu. Mislimo svojom glavom i dokažimo da smo sposobni za to.

Islamska zajednica ovom prilikom želi da izrazi svoju podršku svim pro-bošnjačkim organizacijama u Sjevernoj Americi koje daju svoj doprinos kako bi što više Bošnjaka i Bošnjakinja koji žive na tlu Sjeverne Amerike se registrovalo i učestvovalo u predstojećim lokalnim izborima. Na kraju, pozivamo sve predstavnike bošnjačkih Džemata na prostoru Sjeverne Amerike i ujedno apelujemo na sve pro-bošnjačke organizacije koje djeluju na tlu Sjeverne Amerike da uzmu učešća u obezbjeđivanju neophodnih uvjeta za registraciju Bošnjaka i Bošnjakinja za predstojeće izbore na prostoru na kojem djeluju.

Dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, glasajmo na predstojećim lolalnim izborima kako bismo dali svoj lični doprinos da Bosna i Hercegovina bude zemlja kojom se ponosimo i koju će naša djeca voljeti kao i mi.

Uz mahsuz selam,

Mr. Sabahudin ef. Ćeman

Glavni Imam

Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike

DOPIS IZ AMBASADE

Poštovani,

U prilogu Vam dostavljamo Obrazac PRP-1 prijave za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, kao i Vodič za prijavu birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore u BiH 2012. godine, sa detaljnijim upustvima kako se vrši upis birača u Centralni birački spisak za glasanje.

Molimo Vas da ovaj materijal učinite dostupnim svim državljanima Bosne i Hercegovine sa kojim kontaktirate!

Napominjemo da vaša uredno popunjena i potpisana prijava sa propratnom dokumentacijom mora biti dostavljena u Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine najkasnije do 24.07.2012. godine u 24:00 sati, kako bi bili upisani u Centralni birački spisak.

Obrazac PRP-1, kao i Vodič za prijavu se također mogu naći i na web sajtu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (www.izbori.ba), kao i na web sajtu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (www.mvp.gov.ba) .

Dat je nalog da da se ovaj materijal stavi na web sajt Ambasade Bosne i Hercegovine Sjedinjenim Američkim Državama u Washington-u, D.C. (www.bhembassy.org) .

Dozvolite da se zahvalimo na dragocjenoj pomoći koju će te pružiti u procesu upisa birača u Centralni birački spisak za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, i time omogućiti svim državljanima Bosne i Hercegovine da se registruju za ovogodišnje lokalne izbore.

 

OBRAZAC ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZVAN BiH

Obrazac12

VODIĆ ZA GLASANJE IZVAN BiH

Vodic12