Izvještaj sa 17. Susreta Bošnjaka Sj. Amerike

Na 17. Susretima Bošnaka Sjeverne Amerike u Bowling Greenu (Kentucky) održana sjednica Sabora IABNA-e

KALAJDŽIĆ: IABNA – NAJJAČA BOŠNJAČKA ZAJEDNICA U DIJASPORI

U sklopu već tradicionalnih Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike koji su ove godine održani od 25. do 27. maja 2012. godine. u Bowling Greenu – Kentucky, održana je i redovna sjednica Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (IABNA – The Islamic Association of Bosniaks of North America). Sjednica Sabora je održana u hotelu Holiday Inn, u subotu, 26. maja 2012. godine, sa početkom u 8:00 sati a završena je u poslijepodnevim satima. Sjednica je protekla u radnoj atmosferi.

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ IABNA-e:
Generalni sekretar IABNA-e Sabahudin ef. Ćeman je podnio financijski izvještaj IABNA-e i svim prisutnim delegatima je uručena kopija izvještaja. Nakon detaljnog finasijskog izvještaja uslijedila su pitanja od strane prisutnih delegata vezana za pojedine dijelove izvještaja. Sekretar je dao pojašnjenja za pojedine stavke izvještaja koje su posebno interesovale sabornike.

IZVJEŠTAJ GLAVNOG IMAMA Dr. SENAD ef. AGIĆA:
Dr. Senad ef. Agić je podnio godišnji izvještaj o radu IABNA-e u periodu od maja 2011. do maja 2012. godine. U svojstvu Glavnog imama, Senad ef. Agić je posjetio: Detroit, Bowling Green, Austin, Fort Wayne, Waterloo itd. Akcije kurbana i zekata su provedene sa boljim rezultatima nego prijedhodnih godina i IABNA je prva u cijeloj dijaspori po iznosu uplata za ove akcije. Kao i prethodnih godina tako i pršle godine organizovano je putovanje na hadž. U ovogodišnjoj organizaciji hadža ima i nekoliko promjena. Odštampani su kalendari i formirani novi dzemati na pordručju Sjeverne Amerike. IABNA je učestvovala u velikom broju humanitarnih akcija kao što su: pomoć Somaliji, pomoć Turskoj poslije zemljotresa, pomoć povratničkim džematima u izgradnji džamija: Jajce, Divič, Derventa, Višegrad, Nevesinje itd.

Sa 10,000 KM je podržana hafizska mukabela čime je IABNA postala generalni sponzor mukabele. Održana je sjednica Sabora u Houstonu (Texas) gdje su izabrani predsjednik, podpredsjednik i sekretar, kao i članovi UO IABNA-e iz redova džematlija. Prisustvovano je molitvenom doručku u Washingtonu. Upućeno je saopćenje kojim se daje puna podrška Rijasetu i reisu-l-ulemi i podržan je prijedlog da se 9.januar proglasi danom genocida u BiH. Izabrani su oblasni glavni imami. Održana su dva sastanka UO IABNA-e (juli 2011. i mart 2012.). Prihvaćena je kandidatura džemata Charlotte za naredne Susrete Bošnjaka.

OBRAĆANJE ŠEFA UREDA ZA DIJASPORU RIJASETA IZ U BIH:
Šef Ureda za Dijasporu, Mirsad ef. Kalajdzić se obratio prisutnim sabornicima, poselamio ih u ime Reis el-uleme Dr Mustafe ef Cerića i poželio im napredak u radu za bošnjački narod u ovom dijelu svijeta. Mirsad ef. Je donio dekrete novim oblasnim glavnim imamima kao i dekret novom glavnom imamu IZBSA Sabahudin ef. Ćemanu. Oblasne glavne imame su birali imami medžlisa na prošlomjesečnim izborima a glavnog imama su birali oblasni glavni imami. Mirsad ef. se zahvalio dosadašnjem glavnom imamu Dr Senad ef. Agiću na njegovom trudu i radu za dobrobit Bošnjaka Sjeverne Amerike i istakao je da mi kao pojedinci smo prolazni a da je zajednica važna. Tranzicija i izbor novog glavnog imama, nakon što je dr. Senad ef. odlučio da se više ne kandiduje za tu poziciju je prošla u pravoj islamskoj atmosferi što je pokazalo zrelost ljudi koji vode IABNA.

IZVJEŠTAJ SA SABORA U SARAJEVU:
Ismet ef. Zejnelović je podnio izvjestaj sa Sabora IZ u Sarajevu. Na početku je istakao da IABNA zaslužuje više od jednog sabornika u Saboru IZ u BiH! Novi Ustav IZ je u izradi, te se nadamo da će naš zahtjev o povećanju broja sabornika iz Sjeverne Amerike na 5-7 sabornika biti uvažen. Sabor IZ zasijeda dva puta godišnje tako da je prvo zasijedao bilo 14. aprila 2012.godine i iako je očekivano da će biti buran, prošao je u najboljem redu. Na Saboru je Reisu-l-ulema Dr. Mustafa ef. Cerić rekao da se neće kandidovati na narednim izborima za Reisu-l-ulemu. Novog Reisa će izabrati Sabor IZ i u toku je prijava kandidata. Moguće je da se održi još jedna sjednica Sabora IZ prije Ramazana do kada bi i kandidati za Reisu-l-ulemu trebali biti poznati: predsjednik Sabora dr. Aras Konjhodžić se složio sa konstatacijom da IABNA treba da ima više sabornika u Saboru IZ-a i pohvalio Mirsad ef. Kalajdžića i njegovu dinamiku posjeta.

INAUGURACIJA NOVOIZABRANIH GLAVNIH IMAMA:
Na sjednici Sabora su podijeljeni dekreti oblasnim glavnim imamima za cijelu Sjevernu Ameriku. Oblasni glavni imami su:
1. Medzlis 1 (područje Chicaga i okoline) Senad ef. Agić
2. Medzlis 2 (područje Lousvilla, Saint Louisa i okoline) – Azam ef. Efendira
3. Medzlis 3 (područje Atlante, Floride i okoline) – Ismet ef. Zejnelović
4. Medzlis 4 (područje Arisone i Californie i okoline) – Sabahudin ef. Ćeman
5. Medzlis 5 (područje New Yorka, i sjevero-istočne Amerike)– Muris ef. Neimarlija
6. Medzlis 6 (područje Canade) – Tajib ef. Pašanbegović
7. Medzlis 7 (područje Grand Rapidsa, Detroita i okoline) – Muaz ef. Redžić
Novi Glavni imam za Sjevernu Ameriku je Sabahudin ef. Ćeman.
Uručena je plaketa zahvalnosti Dr. Senad ef. Agiću na dosadašnjem radu i trudu. Također je i predstavniku Hizmeta uručena plaketa za Fethullah Gulena. O Fethullahu Gulenu su govorili dr. Aras Konjhodžić i dr. Senad ef Agić.

PODJELA DEKRETA IMAMIMA:
Skupu se ponovno obratio Sabahudin ef. Ćeman i saopštio da je planirano da se svake godine upriliči dodjeljivanje dekreta imamima kojma istekne dekret. Neki od dekreta koji će biti danas uručeni su na dvije, a neki na četiri godine zavisno od stručne spremen imama predsjednik Sabora je napomenuo problem s kojim se se Sabor susreće kao što je održavanje sjednice Sabora. Sabor se sastaje samo jednom (ili dva puta) godišnje i nemoguće je obraditi sve teme. Moraju se odrediti prioriteti o kojima će se govoriti i raspravljati na Saboru. Izrazio je svoju zabrinutost da mnogo delegata dolazi na Sabor nepripremljeni. Predsjednik je naveo primjer američkog kongresa gdje, da bi neki prijedlog došao na dnevni red treba da ima podršku određenog broja zastupnika. Tako bi dnevni red Sabora bio pripremljen od strane UO IABNA-e, kao i džemata koji bi svoje prijedloge morali dostavljati pismenim putem i imati podršku bar tri druga džemata. Da bismo to ostvarili trebamo se poslužiti modernom tehnologijom. Sve bi se moglo ostvariti uz pomoć “online foruma”, na čemu će se raditi odmah nakon završetka Sabora.

KRATAK IZVJEŠTAJ O RADU DŽEMATA IABNE:
Uslijedilo je pojedinačno predstavljanje džemata. Uglavnom imami su ukratko iznosili stanja o svojim džematila kao I odnosu u džematu. Većina džemata su vlasnici objekata ili su u procesu isplaćivanja istih. Mali dio džemata je trenutno bez svog vlastitog objekta. U svim džematima se odvija vjeronauka a u većini pored vjeronauke se održavaju I druge aktivnosti kao što su horske skecije, časovi bosanskog jezika. Prema izvještaju većine imama broj redovnih članova dzemata kao i broj polaznika vjeronauke bi trebao biti veći i treba se raditi na tom pitanju. Zapažena je i zabrinutost imama zbog odnosa u dzematu ili odnosa odbora prema imamima. Nekoliko imama je apeliralo da IZ preuzme aktivniju ulogu u zaštiti imama ali i dzemata kao i vakufa.

ZATVARANJE SJEDNICE SABORA:
Na kraju je Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić čestitao na uspješni održanom Saboru. Dodao je i da je Rijasetu prihvatljivo sve ono o čemu se mi na ovom prostoru dogovorimo. Rijaset daje podršku IABNA-e, i daje nam do znanja da smo mi najjača bošnjačka zajednica u dijaspori i da kao takva ima i odgovornosti prema slabijim zajednicama. Konstatovao je da danas ovdje nema gubitnika, svi smo pobjednici. Sabor je završen dovom koju je proučio Tajib ef. Pašanbegović.