Diplome za polaznike mekteba i škole

U nedelju 17. juna ove godine u prostorijama Bošnjačkog islamskog centra Hamilton održana je prigodna manifestacija povodom završetka osme po redu godine mekteba i škole bosanskog jezika. Od ukupno 73 polaznika, njih 45  je uspjelo zadovoljiti kriterije i ispuniti predviđene obaveze koje su utvrđene planom i programom mekteba i škole bosanskog jezika.

Pravi put se jasno razlikuje od zablude, pa tako i djecu treba usmjeriti tamo gdje je polazište i gdje je početak Pravoga puta, a to su bošnjački islamski centri, mjesta gdje se kazuje o dinu, o vjeri, o moralu i vrijednostima koje je Allah, dž.š., pokazao miljeniku Muhammedu, a.s., te gdje se kazuje o naciji, kulturi, tradiciji, historiji, gdje se gaji patriotizam prema svojoj državi.

Ne postoji društvo koje nije svjesno značaja odgoja i obrazovanja i njegove uloge za ljudski napredak i uspostavljanju idealnog društva, i da se ne trudi u tom pravcu. Odgoj i obrazovanje je izuzetno značajno, ako ne i najznačajnije sredstvo za promjenu društva i izgradnju ličnosti.

Danas, pred mnogim institucijama, stoji odgovornost i obaveza da razumije potrebe prostora i vremena u kojem egzistira, te da se suočava sa svim nedaćama koje se javljaju na putu odgoja i obrazovanja. Bez odgojene i naučene djece nema džemata, zajedništva, namaza, nema prave legitimacije Bošnjačkog islamskog centra Hamilton.

Porodica je prva, a i najvažnija odgojno-obrazovna ustanova za djecu. Roditelji su odgojitelji i učitelji svom potomstvu. Bez njihove podrške bilo bi vrlo teško ostvariti iole, ozbiljnije rezultate izvan porodičnog islamskog odgoja i obrazovanja kakav su mekteb i škola bosanskog jezika. Zbog toga je izuzetno važno da roditelji imaju visok nivo svijesti o mektebu i školi bosanskog jezika

Učenicima su na kraju svečanosti dodjeljene  diplome.  Onima koji su uspješno završili ovu školsku godinu upućujemo najiskrenije čestitke a onima koji to nisu uspjeli ove godine u narednoj želimo mnogo više uspjeha moleći Allaha dž.š. da budu što redovniji na nastavi kako bi na taj način bili primjer i onima koji još uvijek nisu ni upisani na pohađanje nastave mekteba i škole bosanskog jezika.