U povodu 7. maja Dana džamija

U povodu 7. maja: Na Kalibunaru u Travniku obilježen Dan džamija

 

MR. ALISPAHIĆ: KO RUŠI DŽAMIJE U NAMA

 

Uvodno slovo dao je imam džamije na Kalibunaru Aljo ef. Cikotić

 

REISOFOBIJA ZA PODUKU: Doputovali iz Sarajeva

 

Sa gl. i odg. urednikom Saffa mr. Semirom Imamovićem i delegacijom iz Bugojna

Zbog velikog broja Bošnjaka koji su doputovali iz Bugojna, Vakufa i okolnih mjesta, pa čak i Sarajeva, kao i velikog broja Travničana, predavanje mr. Fatmira Alispahića na temu „Džamije su svjetionici bošnjačkog opstanka“ nije moglo biti održano u sali Omladinskog kluba, koja broji preko stotinu sjedećih mjesta, već je održano u samoj džamiji na Kalibunaru, koja je sa kapacitetom od hiljadu mjesta najveća džamija u vezirskom gradu.

 

Fatmir Alispahić je rekao da ovo okupljanje u Travniku, na Kalibunaru,ima za cilj da nas podsjeti na 7. maj – Dan džamija, kada se sjećamo svih naših džamija koje su rušene naporedo sa ubijanjem i protjerivanjem Bošnjaka, što svjedoči da su genocidni agresori u džamijama vidjeli srce bošnjačkog identiteta.

 

MR: ALISPAHIĆ: Od Bošnjaka se traži da bude islamofob, da mrzi sebe i svoje, kako bi bio podoban ovom dejtonskom poretku. Ko to ruši džamije u nama?!

 

– Rušenje 614 džamija, a ukupno rušenje i skrnavljenje 1874 objekta Islamske zajednice, direktno dokazuje kako je vjera u Bošnjaka bila zvanični vojni cilj velikosrpskog i velikohrvatskog agresora. Ovaj ogromni broj dokazuje da rušenje džamija nije bio incident, već je to bila široka vojna operacija inžinjerijskih jedinica, s ciljem zatiranja tragova bošnjačkog duhovnog suvereniteta. Ateistički esktremisti nam danas poručuju da Bošnjaci trebaju živjeti bez islama, da je obnavljanje džamija bacanje para, ali mi znamo da oni imaju isti cilj kao i rušitelji džamija. Zamislite našta bi danas ličio bošnjački narod da Islamska zajednica, predvođena reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem, nije imala viziju obnavljanja džamija, izgradnje medresa i obrazovanja na hiljade mladih Bošnjaka koji će narednih decenija biti duhovna elita našeg naroda i garant očuvanja našeg identiteta? Narod koji nosi iskustvo genocida ima neotuđivo pravo da obnavlja život i gradi sve što mu je porušeno i oteto – rekao je Fatmir Alispahić, te dao jedan historijski osvrt na činjenicu da se u našoj zemlji već 130 godina, od odlaska Turske Carevine, ruše džamije i Bošnjaci istjeruju iz vjere, tako da Dan džamija treba biti podsjetnik na ovu transhistorijsku činjenicu koja govori o kontinuitetu genocida nad Bošnjacima.

 

Fatmir Alispahić je potom govorio o pojavi islamofobije, kao novog evropskog fašizma i antisemitizma, koji najdublje korijene i izljeve mržnje ima upravo u Sarajevu, odakle se godinama već, uz podršku dejtonskog režima, vrijeđaju Bošnjaci i njihove svetinje.

 

– Danas nam ne ruše džamije, ali nam okreću narod protiv sebe i svoje vjere. Od Bošnjaka se traži da bude islamofob, da mrzi sebe i svoje, kako bi bio podoban ovom dejtonskom poretku. Ko to ruši džamije u nama?! Onaj isti koji je rušio džamije pred nama, i to s istim ciljem da Bošnjaka ne bude u vjeri, da vjere ne bude u Bošnjacima, kako bi Bošnjaci postali bivši narod, a naša zemlja bivša zemlja. Zato ne dozvolimo da Dan džamija bude tek podsjećanje na prošlost, već da bude suočenje sa stvarnošću. Pred nama je borba za očuvanje džamija u bošnjačkim srcima, jer kad su džamije u srcima, biće ih, uz Božiju Pomoć, i pred očima – rekao je Fatmir Alispahić.