Čestitka za Dan Nezavisnosti BiH

Čestitka Instiuta za istraživanje genocida Kanada povodom Dana nezavisnoti Bosne i Hercegovine

Prvog marta 1992. godine bosanskohercegovački građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine. Tog dana 1992. godine 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Kada je Skupština Bosne i Hercegovine usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider Ssrpske demokratske stranke a sada haški optuženik Radovan Karadžić otvoreno je zaprijetio bošnjačkom narodu nestankom: ‘Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a bošnjački narod možda u nestanak, jer bošnjački narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje’. Ove riječi su bile uvod u agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim građanima, posebno Bošnjacima. U agresiji i genocidu  koji su uslijedili stotine hiljada ljudi je ubijeno, više od milion protjerano, a ratnim zločinima i genocidom izmijenjena je demografska struktura Bosne i Hercegovine Ali Bosne i Hercegovine i Bošnjaka nije nestalo.

Nakon dvadeset godina od proglašenja nezavisnoti Republike Bosne i Hercegovine Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj i drugi zločinci  se u Hagu  terete za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Institut za istraživanje genocida Kanada istiće da Prvi mart spada u jedan od najvažnijih datuma hiljadugodišnje, slavne historije Bosne i Hercegovine. To je dan kad je Bosna i Hercegovina voljom većine svojih građana postala nezavisna i suverena država. Država priznata od cijelog svijeta kao ravnopravna članica međunarodne zajednice.Takva, nezavisna, jedinstvena, demokratska  Bosna i Hercegovina, je naša domovina. Domovina svih nas. Domovina na koju svi trebamo biti ponosni. Domovina duge i slavne prošlosti „Od Kulina Bana do našijeh dana“! Domovina otvorene i izazovne budućnosti.

Od milion i po silom agresije i genocida raseljenih, oko pedesethiljada bosanskohercegovačkih građana živi u Kanadi. Ogroman je to potencijal sposobnih, obrazovanih, pametnih i uspješnih ljudi, koji  rade za sadašnja i buduća pokoljenja Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine  i njihove organizacije u Kanadi  su  vlastitim primjerom pokazali kako se voli svoja domovina, kako se bori za interese svoje domovine, kako se prezentiraju najbolje vrijednosti domovine u kanadskom Kulturnom mozaiku.

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, historijskog datuma koji svjedoči o višestoljetnom identitetu bosanskohercegovačke državnosti, u ime Instituta za istraživanje genocida Kanada upučujem iskrene čestititke svim Bosancima i Hercegovcima, koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u dijaspori.

Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada