Islamske mudrosti za razumom obdarene

Islamske mudrosti Za razumom obdarene

Jedan mudrac je reako: “Kušao sam slast i užitke dunjalučkog života, ali nisam osjetio većeg užitka od zdravlja. Kušao sam svu gorčinu života, ali nisam osjetio gorčine kao sto je traženje od drugih ljudi. Nosio sam gvozdje i kamenje ali nisam vidio većeg tereta od duga”

Mudri Lukman je rekao svome sinu: “O sinko moj, neka ti je na umu dvoje, a drugo dvoje ako ikako možeš zaboravi. Dvoje koje ti treba uvijek biti na umu su Allah dz.s., i smrt, a dvoje koje trebaš zaboraviti su dobročinstvo koje si nekome učinio i nepravda koju je tebi neko učinio.”

Lijep ahlak pokrije mnoge sramote i nedostatke, kao što loš ahlak pokrije mnoga dobra djela. Ostavi budućnost dok ne dodje, i ne brini mnogo za svoje sutra. Popravi svoje danas pa će i tvoje sutra dobro biti . Pokušavamo se približiti onima koji su nam daleko, a toliko smo daleko od naših najbližih.

Uzvišeni Allah je objavio: “I boje se svoga Gospodara Koji je iznad njih i izvršavaju ono što im je naređeno.” Ibn Kudame navodi predaju u kojoj stoji da je melek Džibril došao Poslaniku, s.a.v.a.,uplakan. Muhammed s.a.v.a., ga je upitao: ¨Šta te je toliko rasplakalo?¨Odgovorio je : ¨Oči mi se ne osuše otkako je Allah stvorio Džehennam zbog straha da mu ne zgriješim i da me ne baci u vatru.¨Prenosi se od Džabira r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:
¨Na Miradžu sam vidio meleka Džibrila i bio je mnogo zabrinut zbog straha od Allaha, s.w.t.

Alija, radijallahu anhu, je rekao: “Kada umre čovjek vjernik, za njim plaču dva mjesta, jedno na nebesima drugo na Zemlji. Što se tiče mjesta na Zemlji, to je ono mjesto na kojem je namaz obavljao, a što se tiče onog na nebesima, to je mjesto uzdizanja dobrih dijela vjernika dok je živ na dunjaluku”

Mudri Lukman je rekao svome sinu: „O, sinko moj, sjedi sa ljudima koji spominju i veličaju Allaha, s.v.t., jer ako si učen i oni će se okoristiti tvojim zanjem, ako si neznalica, oni će te podučiti, a ako se na njih spusti Allahova milost ili im Allah da iz Svog obilja i ti ćeš imati svoj dio. A nemoj sjediti sa onima koji Allaha ne veličaju, jer ako si neznalica, oni će ti povećati neznanje, ako si učen ništa im neće koristiti tvoje znanjem, a ako se na nijih spusti prokletstvo ili kazna ni tebe neće zaobići.”

“Uvijek postoji neko ko je nesrečniji od tebe, zato ne očajavaj” “Ljudi su poput mjeseca, i oni imaju svoju tamnu stranu.” “Volimo prošlost zato što je otišla, a kada bi se vratila mrzili bismo je.” “Kada se poraženi nasmije, pobjednik izgubi slast pobjede.” “Što čovjek više napreduje više se oko njega gomilaju oblaci iskušenja.”

Bože hvala Ti onoliko koliko može napuniti nebesa, koliko može napuniti zemlju, koliko može napuniti prostor između njih i onoliko koliko Ti hoćeš poslije toga. Ti si dostojan hvale, veličine i slave. To je najstvarnije i najdoličnije, što rob može izgovoriti, a svi smo mi Tvoji robovi. Što Ti dadneš to niko ne može spriječiti, a što Ti spriječiš to niko ne može dati. Nikom bez Tebe bogatstvo ne može koristiti! Bože, pomozi da Te se sjećam i da Te spominjem, da Ti zahvaljujem i lijepo robujem! Bože, popravi mi vjeru moju, koja je glavnica moja, popravi mi i moj svijet, jer ja na njemu živim, popravi mi i moj budući svijet, jer ja njemu idem, poživi me dok mi je život dobar, a daj mi smrt kod mi smrt bude dobra. Daj mi, neka mi moj život bude povećanje u svakom dobru, a moja smrt mir i spas od svakog zla! AMIN