Reis Cerić: Dodik ne cijeni dobru namjeru

Mustafa ef. Cerić je za agenciju MINA prokomentirao njegovo prozivanje od Milorada Dodika na BHT1

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić je za agenciju MINA prokomentirao njegovo prozivanje od Milorada Dodika na BHT1 u emisiji “Crta”, od 27. decembra.

” Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u emisiji “Crta” BHT1, je nastavio priču koju ponavlja zadnjih godina u namjeri da zabavlja i provocira, kako bi po svaku cijenu iznudio pažnju javnosti. Dosada nismo odgovarali na svaku Dodikovu provokaciju, nadajući se da će Dodik doći pameti i uvidjeti da to što priča o Islamskoj zajednici i meni osobno nema nikakvog smisla i van je svake pameti. No, pošto Milorad Dodik ne odustaje od vulgarizacije politike, nacionalističkog fanatizma i agresivne netolerancije isključivo prema muslimanima Bošnjacima, nećemo šutjeti na izljeve nesumnjivog Dodikovog primitivnog i nacionalističkog šovinizma.

Stoga, Milorad Dodik treba da zna da ja, kao musliman, svaki dan pet puta padam na sedždu Uzvišenom Bogu i zato se nikoga osim Boga ne bojim. Hvala Allahu, moj narod me poštuje i podržava i zato mi nije potrebna Dodikova pomoć, niti mi je potrebna politička partija da se borim za slobodu i prava svog naroda.

Nisu ni Gandi u Indiji, ni Martin Luter King u Americi, ni Desmond Tutu u Južnoj Africi imali političku partiju i formalnu vlast, ali su imali lavovsko srce i ljudsku riječ koja je oslobodila Indiju od kolonizacije, koja je ukinula rasnu diskriminaciju u Americi i koja je abolirala apartheid i u Južnoj Africi i, umjesto toga, ustanovila univerzalni princip “jedna čovjek – jedan glas”.

Milorad Dodik i njegovi mentori u Beogradu trebalo bi da znaju da nas muslimana Bošnjaka na Balkanu ima oko deset miliona te da iz spomenutih historijskih činjenica shvate da ćemo se mi, ako Bog da, boriti gandijevski, luterovski i tutuovski protiv kolonizacije, vjerske i rasne diskriminacije i apartheida na Balkanu, u Europi i svijetu. Borit ćemo se da naše majke, sestre i kćeri više nikada ne budu silovane, da naša sela, džamije i kuće više nikad ne budu paljene, da naš narod više nikad ne doživi genocid te da našu državu Bosnu i Hercegovinu više nikad i niko ne osporava.

Mi nismo i nikad nećemo biti Palestinci (koje mi Bošnjaci cijenimo kao našu braću), kojima otimaju zemlju, kojima osporavaju naciju i kojima ne daju državu. Mi smo ponosan i hrabar narod koji ima samopoštovanje i koji je dostojan poštovanja svih ljudi i naroda dobre volje u svijetu, unatoč srpskoj satanizaciji više od jednog stoljeća.

Bilo bi dobro da Milorad Dodik i njegovi mentori u Beogradu mogu shvatiti da smo još uvijek mi Bošnjaci jedini narod iz bivše Jugoslavije, koji, unatoč genocidu, nastoji da uspostavi normalne odnose sa srpskim narodom te da sa srpskim narodom surađuje na principu jednakosti i međusobnog uvažavanja.

Nažalost, sadašnja srpska politika nije dostojna te naše dobre volje. Na sreću, u tome ima i dobroga, a to je da Bošnjaci sve više postaju svjesni svog vlastitog nacionalnog, kulturnog i jezičkog bića, jer sve više slušaju i osjećaju prijetnje kroz neprijateljske riječi Milorada Dodika i njegovih političkih sljedbenika. A poznato je da se svaka nacija definira više u odnosu na svoga neprijatelja, nego u odnosu na samu sebe. To se sada događa i bošnjačkoj naciji, zahvaljujući Miloradu Dodiku i njegovim mentorima u Beogradu.

Osobno sam nastojao Miloradu Dodiku pokazati našu dobru volju posjetom njegovom uredu kada je postao premijer RS-a u Banjoj Luci, ali se kasnije pokazalo da Milorad Dodik ne cijeni dobru namjeru i volju muslimana. Žao mi je zbog toga, ali i zbog činjenice da Milorad Dodik svakim danom otkriva svoje, do sada, nepoznato lice, lice Biljane Plavšić, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i srpskih škorpiona koji su “junaci” da ubijaju sleđa u potiljak.

I na kraju, neka se Milorad Dodik ne sekira ko će biti Reisu-l-ulema u Bošnjaka, jer su prošla vremena kada je o tome Beograd odlučivao. Isto tako, neka Milorad Dodik ne brine o poštovanju moga naroda prema meni – kazao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić agenciji MINA, komentirajući Dodikovo prozivanje reisu-l-uleme na BHT1 u emisiji “Crta”.