Jevmu Ašura

Jevmu Ašura

Allah, dž.š., u 36. suri ( Et-Tevbe / Pokajanje) u 36. ajetu kaže:
“Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!” (Et-Tevbe: 36)
Allah dž.š. govoreći o računanju vremena, u 36. ajetu Sure Tevbe kaže: Allahova dž.š. je odredba da je danom stvaranja nebesa i zemlje, odlučio da se vrijeme računa sa dvanaest mjeseci, među kojima je posebnu počast dao za četiri “Sveta mjeseca” (Ešhuri-Hurum). Gospodar svjetova nas podsjeća da je Njegova naredba da se grijesi u ta četiri mjeseca ne smiju činiti.

Poslanik s.a.v.s. u hadisu koji prenosi Ebu Bekre, pojašnjava koja su to četiri sveta mjeseca:”Prenosi Ebu Bekre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Vrijeme kruži, kao i onoga dana kada je Allah stvorio nebesa i Zemlju. Godina ima dvanaest mjeseci, od čega su četiri sveta: tri, jedan za drugim: zu-l-ka’de, zu-l-hidždže i muharrem, i redžeb, koji je između džumade-l-uhra i ša’bana!” (Buharija)

Ibn Abbas smatra da je Allah dž.š. dao za ova četiri mjeseca posebno mjesto, time što se grijesi u njima uvećavaju, ali takođe i dobra djela.

Katade kada govori o zadnjem dijelu ajeta “U njima ne griješite!”, kaže: “Uistinu grijeh koji se učini u “svetim mjesecima” je mnogo veći i teži od onoga koji se učini izvan njih. Mada, svaki grijeh je grijeh i on ima svoju težinu, ali Allah dž.š. daje prednost određenim stvarima nad drugim, pa je Allah dž.š. odabrao određena stvorenja nad drugim; odabrao je među melekima dostavljače Objave; odabrao je između ljudi poslanike, između govora Svoj govor (Njegovo spominjanje), na Zemlji je odabrao džamije, od mjeseci je odabrao ramazan i svete mjesece; od dana je odabrao petak, od noći “Noć Kadra”, pa pazite na ono što je Allah učinio posebnim!”

U ova četiri sveta mjeseca ulazi i mjesec muharrem u kojem se nalazimo. U u desetom danu ovog mjeseca obilježava se “Jevmu-Ašura” u kome postimo. O vrijednosti posta mjeseca muharrema, kao i obavljanja noćnog namaza, govori slijedeći hadis: Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Najbolji post poslije ramazana je post mjeseca muharrema, a najbolji namaz poslije fard namaza je noćni namaz!” (Muslim)
Zašto postimo i obilježavamo ovaj dan? Odgovor nalazimo u Ahmedovoj zbirci hadisa gdje se nalazi ova predaja:”…To je dan u kojem se zaustavila lađa na brdu Džudijj, pa ga je Nuh postio…” (Ahmed)

Kakva je nagrada za post Ašure?

U Ahmedovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:Rekao je Allahov Poslanika s.a.v.s.: “Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!” (Muslim)
Poslanik je još preporučio u vezi posta desetog dana Muharrema:
Preporuka je Poslanika s.a.v.s. da se pored desetog dana muharrema posti dan prije (ili dan poslije). S’ time u vezi nalazimo i sljedeći hadis: “Postite jedan dan prije i jedan dan poslije” (Muslim i Ebu Džurejme).

Noć Ašure je deseta noć mjeseca Muharrema. Ašure je najdragocjenija noć u ovom mjesecu. Na dan ašure su se desili slijedeći događaji: Ademovo alejhisselam pokajanje (tevba) je uslišano; Nuhova alejhisselam lađa je spašena od potopa; Junus alejhisselam je izašao iz ribinog stomaka; Ibrahim alejhisselam je spašen, i nije izgorio u Nimrodovoj vatri; Idris alejhisselam se živ uzdigao na nebo; Ja’kub alejhisselam je našao svoga sina Jusufa alejhisselam i ponovo je progledao (njegove oči su se izliječile od mrene, katarakte); Jusuf alejhisselam je izašao iz bunara; Ejjub alejhisselam je ozdravio; Musa alejhisselam je prošao kroz Crveno more a Firaun se utopio; Isa alejhisselam se rodio, i pobjegao od jevreja da ga ne ubiju, i živ uzdignut na nebo.

Dolazeći ponedjeljak (5. 12.2011) je deseti dan muharrema, Jevmi Ašure. Poznato nam je da se Poslanik s.a.v.s. trudio u svemu razlikovati od nemuslimana, naročito u ibadetu, pa kako bi ovo naše dobro djelo bilo upotpunjeno, postimo nedjelju, dan prije i utorak dan poslije Jevmi Ašure.