Izvjestaj sa festivala folklora

Izvjestaj sa festivala
U subotu 8. Oktobra u nasem gradu je odrzana grandiozna manifestacija koja je pretstavila Bosnjacku kulturnu tradiciju folklora u najsvjetlijem izdanju.
Pred preko 800 ucesnika i gostiju iz Ontarija i sirom Sjedinjenih Americkih Drzava, na Prvom Festivalu Bosanskog Folklora Sjeverne Amerike, deset kulturno – umjetnickih drustava uzelo je ucesce u prezentaciji nase kulture i tradicije u programu koji je trajao 4 i po sata.
Publika je bila odusevljena sa elanom i entuzijazmom mladosti i djece koja, iako vecinom rodjena u Kanadi i SAD-u, uzivaju u folklornim igrama iz nase domovine.

Specijalni gost veceri je bio Hon. Wayne Marston, Federal MP koji je pozdravio ucesnike i goste festivala, dok je u zabavnom dijelu programa specijalni gost bio Sekib Mujanovic uvazeni pjevac iz Bosne i Hercegovine koji je dosao u Kanadu specijalno za ovu priliku i po zavrsetku nastupa folklornih drustava podigao na noge sve u dvorani te tako zaokruzio jedno nezaboravno vece u Hamiltonu.

Ova vece svakako ne bi bila moguca bez pune i nesebince podrske svih roditelja cija djeca aktivno igraju u KUD Bosna u Srcu kao ni bez podrske nase zajednice BIC Hamilton i neizmjerno smo im zahvlani na podrsci. Dodatna zahvalnost ide svakako nasem koreografu Suadu Hoticu koji je kroz dvije koreografije nase djece na najbolji nacin demonstrirao kuturno blago nase domovine i stoga ne cude komplimenti koji su stizali sa svih strana na racun nastupa naseg folklora sto je popraceno sa sluzbenim pozivom da nas folklor nastupi na centralnoj manifestaciji u SAD-u povodom obiljezavanja dana drzavnosti BiH 25. Novembra u Chicagu sto je svakako najbolji indikator kvalitete naseg folklora.

U toku su pripreme za slijedeci festival, drugi u nasem gradu, koji ce se odrzati na Thanksgiving Day vikend, 6. Oktobra 2012 godine i ocekujemo 15 kulturno umjetnickih drustava iz Kanade i SAD-a, uz video link iz Evrope i Australije. Uz folklorne aktivnosti plan je da se oraganizira i fudbalski turnir u malom nogometu koji bi prerastao u tradicionalni godisnji turnir. Nasa zelja je da ova manifestacija postane manifestacija tradicionalnog karaktera te da svakog Oktobra u godini svi putevi vode u Hamilton, te da nasa zajednica i nase kulturno umjetnicko drustvo budu organizatori i da ovo bude NAS festival.

Dodatne informacije slijede uskoro.

Eno Causevic, Predsjednik
KUD Bosna u Srcu – Hamilton